Elhunyt Louis de Funes „főnöke”

Elhunyt Louis de Funes „főnöke”

Elhunyt Michel Galabru francia komikus, akit A saint-tropez-i csendőr és folytatásai mellett olyan filmekből ismerhet a közönség, mint az Éretlenek vagy az Őrült nők ketrece.

Családja tájékoztatása szerint Michel Galabrut hétfő hajnalban, 93 éves korában érte a halál. Az egyik legnépszerűbb francia film- és színpadi színész volt: 290 filmben játszott, leghíresebb a Jean Girault rendezte Csendőr-sorozat volt, amelyben a Louis de Funes alakította Lütyő őrmester főnökét, Gabaj törzsőrmestert játszotta.

A bíró és a gyilkos című filmben nyújtott alakításáért 1976-ban elnyerte a legjobb színésznek járó César-díjat.

Színpadon tavaly novemberig játszott, akkor fáradtságra hivatkozva le kellett mondania a szereplést.

Hírdetés

Élete utolsó éveit két haláleset árnyékolta be: 2014 októberében elvesztette testvérét, Marcot, aki író és színész volt, tavaly augusztusban felesége, Claude hunyt el Parkinson-kórban.

Michel Galabru 1922-ben született a marokkói Szafiban, Párizsban tanult színészetet. Az 1950-es években a Comédie-Francaise-ben játszott klasszikus színpadi szerepeket, de igazi sikereit később főként bulvárdarabokban aratta.

A színjátszással párhuzamosan, 1951-ben indult filmes karrierje, a Csendőr-sorozat 1964-ben bemutatott első darabjával, A saint-tropez-i csendőrrel pedig a nagyközönség világszerte megismerhette.

Mozisikerei közt tartják számon többek között az Őrült nők ketrece három részét, Claude Zidi Éretlenek című, 1980-ban bemutatott filmjét és az Asterix-szériát, amelyben a gall törzsfőnök, Abraracourcix (Hasalógazfix) szerepében tűnt fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »