Elhunyt Fethullah Gülen, Erdogan török államfő egykori barátja, későbbi legfőbb ellensége

Elhunyt Fethullah Gülen, Erdogan török államfő egykori barátja, későbbi legfőbb ellensége

Elhunyt Fethullah Gülen török muzulmán hitszónok, Recep Tayyip Erdogan török államfő emigrációban élő legnagyobb politikai ellenfele, akit nyugaton a „török Soros Györgyként” is emlegetnek. Gülen lényegében Erdogan Nyugat által támogatott alternatívája volt. A török államfő őt nevezte meg a 2016-os sikertelen katonai puccskísérlet fő felbujtójának.

Ankara a mai napig azzal vádolja Gülent, hogy ő állt a 2016-os katonai puccskísérlet mögött, ami néhány óra alatt elbukott és amely során 250 ember vesztette életét.

Gülen 1999 óta az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban élt. Török állampolgárságától 2017-ben fosztották meg. Egykor Erdogan közeli barátja és szövetségese volt, de egy ponton látványosan szétváltak útjaik.

Hírdetés

Gülen befolyásos vallási mozgalmat alapított, hívei „hodzsa efendinek”, (mester úrnak, nagyrabecsült tanítónak) nevezték. 1941-ben született Törökország európai részében. 1959-ben az északnyugat-törökországi Edirne város imámja lett, a 60-as években hitszónokként gyűjtött híveket. Így alakult meg egy összetett és befolyásos hálózat, amely elért az iskolákba, kereskedőházakba, a sajtó szerkesztőségeibe de még az állami hivatalokba is, de befolyással bírt a Balkán egyes régióra, Afrika és Közép-Ázsia néhány országára.

Gülen és Erdogan szakítása után a Hizmet mozgalmat a török állam terrorizmussal vádolta meg, „gülenistákként” hivatkoztak rájuk. Egy évvel a puccskísérlet után Gülent megfosztották török állampolgárságától.

Körkép.sk, reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »