Elhunyt Bud Spencer

Elhunyt Bud Spencer

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Bud Spencer, vagyis Carlo Pedersoli olasz színész – írja az olasz sajtó. A hírt a színész családja is megerősítette.

Meghalt a mindenki által Bud Spencerként ismert olasz színész, Carlo Pedersoli. Ezt fia, Giuseppe Pedersoli jelentette be. Azt mondta, 87 éves édesapja nem szenvedett, csendesen ment el hétfőn 18 óra 15 perckor.

Utolsó szava az volt, hogy "köszönöm".

Haláláról az elmúlt években számtalan álhír jelent meg, de a színész hivatalos Facebook-oldalán cáfolat helyett ezúttal megerősítette a hírt a család.

Carlo Pedersoli 1929. október 31-én született Nápolyban. Vízilabdázó, majd kereskedő volt, végül közismert filmszínész lett. Legismertebb alakításai a Terence Hill művésznevű, szintén olasz Mario Girottival közös filmjeihez kötődnek, bár mindketten szerepeltek szólóban is. Míg a déli Pedersoli a szakállas, békés melák szerepét hozta a filmekben, az észak-olasz Girotti a szőke és kékszemű, gyors észjárású figurát alakította.

Hírdetés

A duó első közös filmjei a spagettiwestern-komédia műfajában készültek, ilyen volt például az Isten megbocsát, én nem! vagy Az ördög jobb és bal keze két része. Később olyan, jellemzően valamilyen bűnügyet körüljáró vígjátékokat mutattak be, mint a Különben dühbe jövünk, a Kincs, ami nincs, az Én a vizilovakkal vagyok, a Nincs kettő négy nélkül, a Bűnvadászok vagy a Nyomás utána. Utolsó közös filmjük az 1994-es Bunyó karácsonyig volt.

Bud Spencer több sikeres filmben szerepelt Hill nélkül is: leghíresebb karaktere Piedone volt, az olasz nyomozó kalandjait négy filmen keresztül követhettük (Piedone, a zsaru; Piedone Hongkongban; Piedone Afrikában; Piedone Egyiptomban). Emellett kétszer játszotta el a Seriff karakterét (Seriff az égből, Seriff és az idegenek), de a modern Aladdinban is eljátszotta a Dzsinn szerepét.

További, a hazai tévékből is ismert filmjei voltak az Aranyeső Yuccában, a Bombajó bokszoló, a Banános Joe, az Akit Bulldózernek hívtak vagy a Rabló-pandúr, de tévéfilm-sorozatokban is játszott – ezek közé tartozott Az óriási nyomozó és az Extralarge.

2010-ben életműdíjat kapott a legrangosabb olasz filmes díjátadón, az olasz Oscarnak megfelelő David di Donatello-gálán.

Bud Spencernek magyarul három könyve is megjelent, a Különben dühbe jövök című önéletrajz, a 80 év alatt a Föld körül, és az Eszem, tehát vagyok.

(hvg.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »