Elhunyt Biszku Béla

Elhunyt Biszku Béla

94 éves korában a Mazsihisz szeretetkórházában elhunyt Biszku Béla volt belügyminiszter, a kommunista pártállam egyik meghatározó politikusa – írja az Index.

A lap emlékeztet rá: Biszku volt az egyetlen pártállami vezető, akit az 1956-os sortüzek elrendelésében betöltött szerepe miatt a rendszerváltás után bíróság elé állítottak.

Hírdetés

A Fővárosi Főügyészség 2012 szeptemberében több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg Biszku. 2013 októberében a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett és más bűncselekmény elkövetése miatt vádat emelt ellene. 2014. május 13-án első fokon öt és fél éves szabadságvesztésre ítélték, de 2015 nyarán, másodfokon mindezt hatályon kívül helyezték, és új eljárást rendeltek el.

Az egykori belügyminisztert tavaly decemberben a Fővárosi Törvényszék első fokon két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte háborús bűntettek miatt.

Biszku a forradalom előtt viszonylag szürke eminenciás volt, 1956-ban lett budapesti pártszervezet első embere, és a Központi Bizottság, valamint a Politikai Bizottság tagja. 1957-ben, 36 évesen évesen lett belügyminiszter, és így a forradalom utáni véres megtorlás közvetlen politikai irányítója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »