Elhunyt az erdélyi tömzsi sárkány felfedezője

Elhunyt az erdélyi tömzsi sárkány felfedezője

Fiatal kutatót veszített el nemrég az erdélyi tudományosság, Vremir Mátyást (1970–2020), aki az egyik legtitokzatosabb tudományágat művelte, az őslénykutatást, s azon belül is egy kevésbé ismert témával foglalkozott, az erdélyi dinoszauruszok érdekfeszítő világával.

Kolozsváron élt, édesapja törökországi tatár származású festőművész volt, édesanyja székely asszony – tudtuk meg a Kolozsváron élő Wanek Ferenc geológus-tanártól és szakírótól, aki azt is elmondta: merész és fanatikus, de ugyanakkor felette változatos életű ember volt, s mi emiatt merészeljük Vremirt nagy elődjéhez, Nopcsa Ferenchez hasonlítani. Rejtvénysorozatunk fejtői, de olvasóink is bizonyára emlékeznek még Vremir Mátyás nevére, a Megkövült élet című sorozatunkban mutattuk be. Élt és él ugyan jelenleg is több olyan szakavatott őslénykutató szakértő Romániában, köztük magyarok is, akik ritkábban szerepelnek a napilapok, folyóiratok oldalain – többek között a Sepsiszentgyörgyhöz is kötődő dr. Csiki Zoltán volt mikós diák, a Bukaresti Egyetem Geofizikai és Geológiai Karának lektora –, de a 49 éves korában elhunyt Vremir Mátyás munkája azért is kiemelkedő, mert 2009-ben ő fedezte fel az Erdélyben élő krétakori húsevő dinoszauruszok egyikének máig legteljesebb csontvázmaradványát a Szászsebes környéki szárazföldi üledékekben. A 70 millió éves, teljesen új szárazföldi fajhoz tartozó szenzációs fosszíliát az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézetének külső munkatársaként Balaur bondocnak, azaz „tömzsi sárkánynak” nevezte el, és az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek ajándékozta.

Felfedezéséről az őslénytankutatók világa is tudomást szerzett, többek között a magyar paleontológusok, majd Stephen Brusatte, a Columbia Egyetem Föld- és Környezettudományi Karának kutatója, valamint Mark Norell, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum paleontológiai részlegének igazgatója.

Hírdetés

Az állat testének átlagos hossza (a fejétől a farkáig) 1,8–2 méter lehetett. Viszonylag kis mérete ellenére félelmetes külsejűnek számíthatott. A szászsebesi zömök sárkány újabb bizonyítéka annak, hogy cserekapcsolat állhatott fenn az eurázsiai és az újvilági kontinensek között.

„Vremir temetésén rengetegen voltunk a Házsongárdi temetőben. Furcsa volt, hogy hamvai egy kis skatulyában elfértek” – fejezte be e sorok írójához küldött levelét Wanek Ferenc. Haláláról több hazai román nyelvű kiadvány is hírt adott. A Bukaresti Egyetem, kollégája, dr. Csiki Zoltán és külföldi, szakmabéli ismerősei a temetésére küldött koszorúval rótták le tiszteletüket.

Kisgyörgy Zoltán / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »