Elhunyt a világhírű filmrendező

Elhunyt a világhírű filmrendező

Meghalt Otar Ioszeliani grúz-francia filmrendező, aki a Szovjetunióban, Tbilisziben született 1934-ben, de később Párizsban telepedett le, és életműve jelentős részét Franciaországban forgatta.

A 24.hu számolt be a 89 éves művész haláláról. Azt írják a Wikipédia alapján, hogy „a grúz főváros zenei főiskolája után Moszkvában fizikát és matematikát tanult, majd beiratkozott a szovjet főváros filmművészeti főiskolájára (VGIK), melyet 1965-ben végzett el. Rövidfilmek után első játékfilmjével (Lombhullás – Lisztopad, 1967) nemzetközi kritikai sikert aratott.

Ioszeliani 1980-as évek elejétől élt és alkotott Párizsban. Ettől kezdve – egy dokumentumfilm kivételével – csak francia nyelvű játékfilmeket készített, francia produkcióban.

Hírdetés

Életművének nagyobbik része a francia filmtörténethez tartozik. Mégis, műveinek grúz szemléletű formai és tartalmi jegyei sohasem változtak meg, és a francia filmművészetben – talán Jean Vigo, s részben Jacques Tati alkotásaitól eltekintve – nincsen művészi rokona és előzménye.

Ioszeliani 2011-ben életműdíjat kapott a Müncheni Filmfesztiválon, utolsó filmjét 2015-ben mutatták be.

A grúz miniszterelnök, Irakli Garibashvili mély szomorúságát fejezte ki Ioszeliani halála miatt, a grúz művészet megbecsült alakjának nevezve őt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »