Elhunyt a cigányzene királynője

Elhunyt a cigányzene királynője

Hetvenhárom éves korában életét vesztette Esma Redzepova macedón énekesnő – számolt be róla a The Guardian. A „cigányzene királynőjének” is nevezett folkelőadó rövid betegség után hunyt el a Sakam da kazam hírportál szerint vasárnap Szkopjében.

Redzepova az ötvenes években kezdett énekelni, és csaknem haláláig aktív maradt. Férje, Stevo Teodosievski együttesében volt hallható: a zenekar roma és macedón folkzenét játszott.

A The Guardian szerint az énekesnő sikere előtt a cigányzenét mellőzték a jugoszláv rádióban, de ő és Teodosievski fellépése sok mindent megváltoztatott. Ugyanakkor Redzepovának a roma közösség támadásaival is szembe kellett néznie: többeknek nem tetszett, hogy nem egy cigány férfihoz ment hozzá.

Hírdetés

Férje halála után az énekesnő némiképp modernizálta zenéjét, és fiatalabb zenészekkel játszott közösen. Három éve ő képviselte Macedóniát az eurovíziós dalfesztiválon. Ő énekli a Sacha Baron Cohen-film Borat elején hallott dalt is, bár elmondása szerint azt az engedélye nélkül használták fel. Az énekesnő nem is örült túlzottan, hogy ilyen sztereotip módon ábrázolt a szatíra egy nem nyugati társadalmat. Kiderült ugyanakkor, hogy produkciós cége a tudta nélkül beleegyezett a felhasználásba.

Bár nem született közös gyerekük, férjével közösen 47 elhagyott vagy mélyszegénységben élő fiatalról gondoskodtak. Közülük ötöt maguk neveltek fel, a többieknek pedig a lakhatását és a taníttatását fizették.

Az énekesnő egyébként a divat világában is észrevétette magát: előszeretettel viselt hatalmas ékszereket és színes turbánokat. Összesen egyébként több mint háromszáz turbánja volt.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »