Élhetőbb Dél-Szlovákiát! – Üzeni a Szövetség Rimaszombatból

Élhetőbb Dél-Szlovákiát! – Üzeni a Szövetség Rimaszombatból

A rimaszombati Tompa Mihály téren tartott programbemutató sajtótájékoztatót pénteken a Szövetség párt, amelynek képviselői egytől egyig a déli régióba irányuló infrastrukturális fejlesztések és beruházások elmaradását kérik számon az elmúlt évek kormányain. 

Elsőként Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszöntött mindenkit Gömör fővárosában, Rimaszombatban. Mint rámutatott ez is egyike azon régióknak, amelyikről a központi kormány rendre megfeledkezik, ezért is kell saját kezünkbe venni a sorsunkat. 

Az elmúlt három és fél év káosza bebizonyította, hogy csak magunkra számíthatunk. A szlovák politikusok mostmár nemcsak veszekednek, hanem verekednek is egymással élő adásban. Ennek a káosznak az egész ország a vesztese. Elszálltak az energiaárak, az élelmiszerárak és a jelzáloghitelek kamatlábai megnövekedtek. Ezen változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy az emberek boldogulni tudjanak szülőföldjükön”

–  jelentette ki Forró Krisztián. 

A Szövetség elnöke megjegyezte, hogy a legnagyobb vesztesei az elmúlt éveknek mégis mi felvidéki magyarok vagyunk, hiszen a régióink továbbra sem fejlődnek, a beruházások ezekbe a régiókba nem érkeztek meg, az útfelújítások, útépítések el sem kezdődtek. A tényleges megoldásokra mindaddig várnunk kell, amíg nem lesz képviseletünk a parlamentben. Most itt az idő, hogy változtassunk rajta! – buzdított Forró, hangsúlyozva, hogy a Szövetség által biztosított stabilitás a garancia a fejlődésre azokban a megyékben (Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megye) ahol erős képviselete van a magyarságnak. Ott van látszata a stabilitásnak, mivel van haladás, van fejlődés. Ezt a stabilitást biztosította annak idején az egységes magyar párt a parlamentben. Az egységes magyar pártnak köszönhetően sikerült megdönteni a Mečiar- korszakot, és sikerült elérni, hogy Szlovákia belépett az EU-ba és a NATO-ba.

„A szlovák politikusok rendre megfeledkeztek rólunk, pedig a sorsdöntő pillanatoknál mindig segítettük ezt az országot. Itt az idő, hogy változtassunk rajta. Kell hozzá egy remek program, ami rendelkezésre áll. Kell hozzá egy jó csapat, amit itt láthatnak. Itt az idő, legyen magyar képviselet a parlamentben!” – zárta beszédét Forró Krisztián. 

Pál Attila, a Szövetségen belüli Híd-platform elnöke elmondta, hogy a magyar közösséget és a velünk együtt élő többi nemzetiséget egységesen szeretnék képviselni. 

Hírdetés

Régiónk a legelmaradottabb régiók közé tartozik. Mi is szeretnénk olyan régióban élni, mint Pozsony és Nagyszombat megye, ahol teljesen más az életszínvonal. Szeretnénk egy élhetőbb Dél-Szlovákiát! Nincs kiépítve az infrastruktúránk, ezért nem fejlődik az ipar. Gyenge az egészségügyi ellátás, kevés a munkahely. Elsősorban ezeken szeretnénk változtatni!”

– jelentette ki Pál Attila. 

Cziprusz Zoltán rimaszombati megyei és városi képviselő is rámutatott, hogy a rimaszombati a legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező járás az egész országban. Ezért, ha valamelyik járásnak ténylegesen szüksége van parlamenti képviseletre, akkor az a Rimaszombati járás. 

A Szövetség választási listájának 4. helyén szereplő Cziprusz beszélt a volt megyeháza felújításáról, amely hosszú évek óta várat magára és kitért a rimaszombati kórház helyzetére is. Felidézte, hogy hetekig, hónapokig ment a huzavona arról, hogy megkapja-e az egészségügyi intézmény a 70 millió eurós támogatást a Helyreállítási Alapból, végül Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter az utolsó hivatali napján máshogy döntött. 

„A pénzt az északi országrészekben osztották szét, ha akkor lett volna erős képviselete a déli régiónak és Rimaszombatnak az új kórház már épülhetne és az ország legmodernebb kórháza lehetne itt” – tette hozzá a megyei képviselő, aki az R2-es gyorsforgalmi út folytatását is szorgalmazta, mert anélkül nem fognak további beruházók érkezni a régióba. 

Régi Anikó, a Szövetség Nagykürtösi járási elnöke ismertette, hogy semmivel sincsenek jobb helyzetben, mint bármelyik másik déli járás. Legnagyobb problémának a fiatalok elvándorlását és elköltözését tartja. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy ez változzon hatalmas fejlesztések kellenének, csak ezáltal lehetne vonzó és megtartó ereje az említett járásnak.

„Itt is fejlett egészségügyre lenne szükség, nem pedig a kórházak leminősítésére és leépítésére. Nagyon sok segítséget igényelnének továbbá az önkormányzatok. A tengerszint feletti magassági és nagysági kvóták miatt hátrányos helyzetben vannak, sokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak az önkormányzataink, mint az északon lévő települések. Rengeteg az új kompetencia, nem beszélve a migránsválságról, amely szintén nagy terheket ró az önkormányzatokra” – sorolta a Nagykürtösi járás képviselője. 

Marcinkó Zoltán, a Szövetség Losonci járási elnöke is megismételte, hogy sok régiós probléma van, amire megoldást kell találni. A választási kampányban gyakran csak ígérgetés folyik, a valós megoldások aztán elmaradnak. Az államadósság kérdése, a közhivatalok, az iskolák és az egész oktatásügy területén reformokra lesz szükség, s ahhoz, hogy ezekbe a kérdésekbe bele tudjunk szólni szükség van a magyar képviseletre a parlamentben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »