Elhagyta a Kunduzot az amcsik által megtizedelt orvoscsapat

Elhagyta az afganisztáni Kunduz városát az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezet, miután lebombázták – feltehetően amerikai harci gépek – a szervezet által működtetett kórházat – közölte az önkéntes orvosok szervezete vasárnap.

A 80 nemzetközi és afgán egészségügyi dolgozóval működő, az utóbbi napokban mintegy száz beteget kezelő intézményt szombat hajnalban érte a légitámadás. Az MSF közlése szerint 22 ember vesztette életét a bombatalálatban, 10 beteg és 12 kórházi dolgozó. Ez a kórház volt a tartományban az egyetlen, ahol sebészet működött. A körülmények egyelőre nem tisztázottak. A civil szervezet szerint „az összes jel” arra utal, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció a felelős a tragédiáért.

Hírdetés

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők szóvivője, Brian Tribus ezredes elismerte:

„lehetséges, hogy járulékos veszteséggel járt egy egészségügyi létesítményben”

egy szombat hajnalban „Kunduz környékére” mért amerikai légicsapás.
A francia kormány azonnali vizsgálatot követelt közleményében a – francia orvosok által alapított – civil szervezet kórházát ért légicsapás miatt. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kijelentette: „a tragikus incidens ügyében teljes körű vizsgálat folyik az afgán kormánnyal egyeztetve”. Az MSF azonban egy független, nemzetközi vizsgálatot követel. Kate Stegeman, az MSF kommunikációs vezetője

cáfolta, hogy tálib harcosok lettek volna a kórházban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »