Elfogyott Erdogan türelme, Trump miniszterei bánhatják

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton elrendelte Jeff Sessions amerikai igazságügyi és Ryan Zinke belügyminiszter törökországi javainak befagyasztását, válaszul a korábbi washingtoni szankciókra.

Eddig türelmesek voltunk – hangsúlyozta Erdogan. „Azonban elrendelem: fagyasszuk be az amerikai igazságügyi és a belügyminiszter javait, ha vannak nekik ilyenek” – mondta Ankarából sugárzott televíziós beszédében az elnök.

„Nem akarunk részt venni egy vesztes-vesztes játszmában” – tette hozzá ugyanakkor.

A két ország közötti feszültség egy amerikai protestáns lelkipásztor, Andrew Brunson törökországi fogva tartása miatt fokozódott. Brunsont kémkedéssel és terrorizmussal vádolják.

Hírdetés

Washington szerda este szankciókkal sújtotta a török igazságügyi és a belügyminisztert az ügyben játszott feltételezett szerepük miatt. Ankara rögvest bosszút esküdött, és nyomatékosította: nem adja meg magát a fenyegetéseknek.

Ez volt az első alkalom, hogy Erdogan megjegyzést fűzött az amerikai büntetőintézkedésekhez, amelyek szerinte „nem illenek a két ország stratégiai együttműködéséhez”.

Törökország jogállam – hangoztatta párttársai előtt Erdogan, aki többször is leszögezte, hogy nincs hatalma beavatkozni az amerikai lelkész ügyébe.

– fűzte hozzá.

Washington számára kiemelt fontosságú Brunson kiszabadítása, akit másfél év börtön után házi őrizetbe helyeztek a török hatóságok.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »