Elfogták a rendőrök a Budakeszin tomboló költőt

Elfogták a rendőrök a Budakeszin tomboló költőt

Csütörtök délután elfogta a rendőrség az önjelölt művészt, aki még december 22-én tombolt a budakeszi Művelődési Központban, komoly botrányt és súlyos károkat okozva – adta hírül az Index. A férfi ellen garázdaság miatt indított eljárást a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya.

A garázda férfi történetéről a Népszava írt a hét közepén. H. Tamás – aki saját meghatározása szerint „író-költő-festő-barlangász” – évek óta hadakozott Budakeszi önkormányzatával és művelődési házával. A művész szerette volna elérni, hogy másfél millió forinttal támogassák könyvei kiadását, ám kérését mindannyiszor elutasították. A művelődési ház azonban „szánalomból” ingyenesen befogadta a polihisztor egyik kiállítását.

Fenyegetőzött, majd tombolni kezdett

A nyár közepén nyílt tárlat azonban nem váltotta be az alkotó reményeit, hiszen alig akadt érdeklődő – mesélte a lapnak Ohr Alajos alpolgármester. H. Tamás ezért már három nap után dühösen leszedette képeit és beperelte a kultúrházat. Húszmillió forintot követelt, amiért nem sikerült eladnia alkotásait. A bíróság azonban első- és másodfokon is elutasította a keresetét, és a mintegy kétmillió forintos perköltség megfizetésére kötelezte a művészt. 

Az ítélet miatt feldúlt férfi előbb a városházán okozott botrányt: durván inzultálta az alkalmazottakat, és azzal fenyegetőzött, hogy barlangász barátaival leromboltatja az épületet. December 22-én pedig a művelődési házba rontott be, és előbb a munkatársakkal szemben viselkedett tűrhetetlenül, majd tombolni kezdett: felborította a berendezést, összetörte a számítógépeket. Tette komoly riadalmat keltett az intézmény dolgozóinak körében. Mielőtt a rendőrség kiért, a férfi elmenekült a helyszínről, és egészen csütörtökig nem is akadtak a nyomára.

Nincs barlangász múltja

Hírdetés

Ezzel kapcsolatban a Népszavának több városi alkalmazott is úgy nyilatkozott, félnek, hogy a feldúlt H. Tamás nem felejti el és megtámadhatja művészetének vélt ellenségeit. Az Index később tovább árnyalta a férfi profilját. Megírták, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat azonnal elhatárolódott a művésztől, hangsúlyozták, H. Tamás nem tagja társulatuknak, nincs barlangász múltja és egyetlen barlangász csoportban sem tevékenykedik.

Időközben a tomboló férfi egy verse is napvilágot látott: „Egy fiók fakban rátaláltam, / a mesékkel úgy általában – / Rajzszeg radír, halom lim-lom, / Három mese, száraz citrom; / Nincsen támla, dőlök hanyatt / Lapozom az oldalakat / Sámlin alszom – hintaszékben / Egyik mese sincsen készen.”

H. Tamást december 29-én fogták el Budakeszin. A férfi délután jelent meg a polgármesteri hivatalban, ahol a rendőrök állampolgári bejelentés alapján elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A férfit elmeorvosi vizsgálatnak is alávethetik, hívta fel a figyelmet a Népszava. Hozzátették azonban, az ügyészségnek a csekély súlyú bűncselekmény gyanúja miatt csak korlátozott eszközei lehetnek a tettes elmeorvosi megfigyelésének esetleges elrendelésére.

 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »