Elfogatóparancsot adtak ki egy lengyel bíró ellen

A lengyel hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a kémkedéssel gyanúsított, Fehéroroszországban politikai menedékért folyamodó Tomasz Szmydt lengyel bíró ellen – közölte csütörtökön Przemyslaw Nowak, a lengyel ügyészség szóvivője.

Hírdetés

Szmydt, a varsói székhelyű vajdasági közigazgatási bíróság bírája múlt hétfőn Minszkben sajtókonferencián, hogy politikai menedéket kért Fehéroroszországban. A lengyel ügyészség ezt követően a külföldi hírszerzésről szóló büntetőügyi előírások alapján eljárást indított.
   
Przemyslaw Nowak ügyészségi szóvivő csütörtökön a PAP lengyel hírügynökséggel közölte: az illetékes bíróság által kiadott elfogatóparancs alapján elindították Szmydt körözését.
   
Előző nap, szerdán Nowak arról számolt be: a Fehéroroszországba szökött bírót először lengyelországi szinten körözik, a varsói kerületi bíróságtól második lépésben az európai elfogatóparancs kiadását is kérik.
   
Szmydtől múlt csütörtökön Lengyelországban megvonták bírói mentelmi jogát. Aznap elfogadták a bíró felmondását, amelynek benyújtásáról Szmydt korábban nyilvános nyilatkozatot tett a minszki sajtóértekezletén.
   
A bíró három hónapos előzetes letartóztatását a lengyel ügyészség e hét elején kezdeményezte.
   
Dariusz Korneluk ügyész hétfőn a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: tekintettel a lengyel-fehérorosz kapcsolatok helyzetére, nem hiszi, hogy az elfogatóparancsot Minszk „nagyon gyorsan” végrehajtaná, a körözést viszont el kell indítani, már azért is, hogy Szmydtet azonnal őrizetbe vehessék, ha elhagyja Fehéroroszországot.
   
Korneluk megerősítette: azon ügyek nyomán, amelyekkel Szmydt a közigazgatási bíróságnál foglalkozott, a külföldi hírszerzés számára „nagyon értékes tudás” birtokába jutott.
   
A körözött bíró az utóbbi napokban több interjút is adott a fehérorosz és orosz médiának, amelyekben azt állította, hogy Lengyelországban a nézetei miatt üldözték.
   
Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője múlt pénteken a PAP-nak elmondta: a sajtónyilatkozatokat, amelyekben Szmydt bírói státuszára is hivatkozott, a fehérorosz és az orosz kormányzat propaganda-célokra használta fel. Tevékenysége ezért is minősíthető a külföldi hírszerzés javára folytatott tevékenységnek, amelyért adott esetben nyolcéves szabadságvesztéstől életfogytiglanig terjedő büntetés szabható ki Lengyelországban – mondta el Adamiak.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »