Elfogadták: jön a nagyobb szigor a magyar koronavírus-szabályozásban

Elfogadták: jön a nagyobb szigor a magyar koronavírus-szabályozásban

Szigorított a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos maszkviselési szabályokon a kormány csütörtökön, most pedig újabb változtatás volt napirenden, ezúttal az Országgyűlés előtt.

Ismét gyorsulni kezdett Magyrországon a járvány terjedése, hétfőn 2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és a statisztikában 43 600 aktív fertőzöttet tartanak nyilván (ez viszont a korábbi tapasztalatok szerint az összes vírusfertőzött csupán mintegy 10 százaléka lehet).

Csütörtök este derült ki, hogy szigorított a kormány a maszkhasználat szabályain, és péntektől hordani kell újabb helyeken, a szabadtéri sportrendezvényeken és gyűléseken is. Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs pénteki ülése után arról is beszélt, hogy általánossá kell válnia a maszkhasználatnak, és erről a belügyminisztériumnak kell gondoskodnia, erre utasította Pintér Sándort.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a bolti dolgozók szerint nincs elég nagy szigor, hétfőn pedig kifejtette, hivatásos maszkellenőröket is bevetnének.

Hétfőn a karantén megsértésének szankcióira vonatkozó szabályok szigorítása szerepelt az Országgyűlés napirendjén, amit el is fogadtak (117 igen, 23 nem, 19 tartózkodás mellett).

Ez egyrészt egyszerűsít a határátlépés utáni karantén elrendelésén, és az új szabályok eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

  • a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket.
  • Hírdetés

  • Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.
  • Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.
  • Emellett 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelték a karanténszabályok megszegőire kiszabható büntetést, ugyanakkor bekerült egy felső határ:

    egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

    A változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

    Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

    Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »