Elfogadták az új oktatási törvényt Ukrajnában – Betiltják a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján!

Elfogadták az új oktatási törvényt Ukrajnában – Betiltják a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján!

Az ukrán parlament második olvasatban is elfogadta az új oktatási törvényt, mely szerint teljesen megszûnhet az anyanyelvi oktatás az általános és középiskolákban valamint a felsõfokú intézményekben – számolt be az ukrán oktatási szakportálra hivatkozva a Kárpátalja.ma.

A nemzetiségi iskolák oktatási nyelvére vonatkozó rész megvitatása során heves vita alakult ki a délelõtti ülésen a képviselõk között, ezért az errõl szóló döntést az esti ülésre halasztották.

A vgolos.com.ua közlése szerint az esti ülés után az új oktatási törvényt a nyelvi résszel együtt elfogadták, melynek értelmében a középiskolai és a felsõoktatás nyelve ezentúl az ukrán, csupán az óvodai nevelést és az elemi osztályokban zajló oktatást garantálja anyanyelven, azaz magyarul.

"Amitõl féltünk, bekövetkezett, a kárpátaljai magyar oktatás gyásznapja. Ha az ukrán államfõ áláírja az új oktatási törvényt, annak értelmében csak az óvodában és az alapfokú, illetve az elemi iskolákban marad meg a magyar nyelvû oktatás. Az állami intézményeknek minõsülõ általános iskolában, a középiskolákban és a felsõoktatásban csak ukrán oktatás folyhat, talán kivétel a nyelv és irodalom. Ilyen drákói intézkedés a Trianon óta nem volt!!!" – kommentálta a hírt közösségi oldalán Dupka György író, költõ, a Kárpátaljai Magyar Mûvelõdési Intézet ügyvezetõ igazgatója, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége elnöke.

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar szervezetek

Hírdetés

A kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozatban tiltakoznak az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény ellen, amely három év átmeneti idõ után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történõ tanulás lehetõségétõl.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozat szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tiltakozását fejezi ki az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvény ellen. "A törvény az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe véve megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetõségétõl, amivel létalapjukat szünteti meg" – olvasható a dokumentumban.    

A nyilatkozat szerint a magyar szervezetek Petro Porosenko ukrán elnökhöz fordulnak azzal a kéréssel, hogy ne írja alá a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok megmaradását is alapjaiban veszélyeztetõ törvényt.     

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történõ tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály elõírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvû oktatására.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »