Elfogadta a parlament a lex Ukrajna törvénycsomagot

Elfogadta a parlament a lex Ukrajna törvénycsomagot

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos, kedden jóváhagyott törvény értelmében a humanitárius segélyt, valamint a menekülteket szállító járművek vezetői mente-sülnek az útvámfizetés alól. Az Ukrajnában regisztrált jármű sofőrjének nem kell autópálya-matricát vásárolnia Szlovákia területén. A parlament gyorsított jogalkotási eljárás keretében tárgyalt az úgynevezett lex Ukrajna törvényről.

Az új jogszabály értelmében

Az új jogszabály értelmében egy másik állam területén kialakult háborús konfliktus miatt gazdasági intézkedések hajthatók végre a lakosság egészségügyi ellátása céljából. A törvény rendelkezik a sürgősségi egészségügyi szolgálat ezzel kapcsolatos kötelezettségeiről is. A jogszabály kiterjeszti azon gyógyszer-nagykereskedők körét, amelyek gyógyszereket szállíthatnak humanitárius célra.

Az intézkedéscsomag kiterjeszti a szlovák fegyveres erők NATO-parancsnokság alá tartozó egységeinek irányítását szabályozó jogi kereteket is. Az Ukrajnából érkezett diákok számára terhességi támogatás is nyújtható.

Hírdetés

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) fog adatokat szolgáltatni a sürgősségi egészségügyi ellátás költségeiről az egészségügyi minisztériumnak és a legnagyobb egészségbiztosítónak a Szlovákiában nyújtott ideiglenes menedékjogról, annak megszűnéséről vagy megszüntetéséről.

A műemlékvédelmi alapról szóló törvényt is módosítják, hogy lehetővé tegyék a segítségnyújtást az ukrajnai kulturális örökség védelméhez. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy több nyelven lehessen pályázatot benyújtani az Audiovizuális Alaphoz és a Művészeti Alaphoz, hogy a katonai konfliktus által érintett személyek is igényelhessenek támogatást.

A jogszabályok eddig lehetővé tették, hogy a megye, a járás és az önkormányzat önkéntesek segítségét vegye igénybe. Az új jogszabály értelmében az állami hatóságok is igénybe vehetik a segítségüket.
Az új jogszabály aznap lép hatályba, amikor megjelenik a törvénytárban.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »