Elfogadta a magyar helyreállítási programot az EB, de egy másik összeg felfüggesztését javasolja – a nap hírei

Jelentős előrelépésnek nevezte az Európai Bizottság bejelentését magyar helyreállítási program elfogadásáról az uniós források felhasználásáét felelős miniszter. Három fővárosi gimnázium 8 tanárát bocsátották el polgári engedetlenség miatt.

Elfogadta a magyar helyreállítási programot az Európai Bizottság, de a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztését javasolja az Európai Tanácsnak. Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök közölte: a felfüggesztett pénzek kiszabadításához, illetve a tényleges forráslehíváshoz a helyreállítási programhoz 27 szupermérföldkő, a felzárkóztatási forrásokhoz 17 feltétel teljeskörű teljesítése szükséges.

Jelentős előrelépésnek nevezte az Európai Bizottság bejelentését magyar helyreállítási program elfogadásáról az uniós források felhasználásáét felelős miniszter. Navracsics Tibor a rendkívüli Kormányinfón azt mondta: abban bízik, hogy záros határidőn belül aláírhatják a partnerségi megállapodást is. Hozzátette: azt reméli, hogy jövőre sikerül meggyőzni a Bizottságot, hogy a kormány teljesíti az elvárásokat, és Magyarország 100 százalékosan hozzáférhet a forrásokhoz.

Még a december végi határidő előtt felülvizsgálhatja az üzemanyagársapkát a kormány – legalábbis erre utalt a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, hogy az üzemanyagok területén aggasztó hírek jönnek, és a Molnak kell most megmondania, hogy biztosított-e az ország üzemanyagellátása.

A lakossági felhasználók rendszerhasználati díjait nem lehet emelni év közben, a nem lakossági fogyasztók közül pedig a magasabb feszültségszinteken kell arányaiban többet fizetni. Erről újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendszerhasználati díjat júliustól emelték jelentősen, a rendelet ezt az árat fagyasztja most be.

Elutasította Ausztria keresetét a paksi atomerőmű-bővítés ügyében az Európai Unió Bírósága. Az osztrák állam azt kérte az uniós törvényszéktől, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság döntését a létesítmény bővítésének jóváhagyásáról. Ausztria 2018-ban perelte be a Bizottságot, miután az uniós testület 2017-ben engedélyezte Magyarországnak hogy két új reaktort építtessen Pakson a Roszatommal.

Energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát a köztársasági elnök. A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról, miután megszüntette a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumot. Az új tárca az energiapolitika egységes irányításáért felel.

Hírdetés

A magyar GDP 4,5-5 százalék között nőhet idén, jövőre pedig alig 1 százalékkal – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter egy biztosítási konferencián. Nagy Márton kiemelte: több évtized óta nem látott magas szinteken van a fogyasztói árindex, ami egy-két évig még biztosan marad.

December elején kerülhet a parlament elé a Munka Törvénykönyvének módosításait tartalmazó csomag. A változás célja, hogy a jogszabály megfeleljen a kiszámítható munkafeltételekről, illetve a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló brüsszeli irányelveknek. A javasolt szabályozás szerint a gyermek születése után 2 hónapon belül 10 apanap, a gyermek 3 éves koráig pedig 44 napnyi szülői szabadság jár majd. Emellett 20 nap garantált szabadság mindenkinek jár. Ehhez jönnek még a pótszabadságok.

Három fővárosi gimnázium 8 tanárát bocsátották el polgári engedetlenség miatt – áll a Belügyminisztérium közleményében. A tárca azt írja: az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, ha a tanítást jogellenesen megtagadják. A Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, az Eötvös József és a Vörösmarty gimnáziumból egy-egy tanárt bocsátanak el december elsejei hatállyal. Az elbocsátások miatt tüntetést tartottak a Belügyminisztériumnál.

Egy ország csak akkor csatlakozhat a NATO-hoz, ha az nem veszélyezteti, hanem megerősíti a jelenlegi tagállamok biztonságát – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben. Szijjártó Péter kiemelte: egyeztetést folytatott finn és svéd kollégájával, akiknek elmondta: Magyarországon nem fog múlni országaik belépése a katonai szövetségbe. Szerinte Törökországgal kell megállapodniuk. A magyar kormány már beterjesztette az Országgyűlés elé a csatlakozási kérelmek ratifikációját.

Törökország további konkrét lépéseket vár Svédországtól és Finnországtól a terrorizmus elleni harc terén, a NATO-csatlakozásuk érdekében – jelentette ki a török külügyminiszter Bukarestben. A tárcavezető egyebek közt a bűnözők kiadatását, a terroristák vagyonának befagyasztását, az országban folytatott terrorista tevékenységek beszüntetését sürgette.

Jóváhagyta a csatornázási művek visszavásárlását a Fővárosi Közgyűlés. A határozat értelmében a kisebbségi részvénycsomagért mintegy 17 milliárd forintot fizet a külföldi befektetőknek a főváros. A visszavásárlási árat a 25 évvel ezelőtti, és idén lejáró privatizációs szerződés határozta meg.

Új funkciókat kap a Covid-oltási igazolásra használt állami egészségügyi mobilapplikáció. Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az EESZT alkalmazásban elérhetőek lesznek a leletek, a receptek és szakorvosi időpontfoglalás is lehetővé válik mobilról.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »