Éleződik a Fidesz és a Néppárt szakítópróbája

Éleződik a Fidesz és a Néppárt szakítópróbája

Megvonta a támogatását Manfred Webertől Orbán Viktor. A bajor politikusnak a magyarok szavazata nélkül kell elérnie, hogy jelöljék az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ez hatással lehet arra is, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad-e. Az ügy állásáról két elemző beszélt az InfoRádióban.

Orbán Viktor mindössze két hónappal ezelőtt, március elején a Welt am Sonntagnak adott interjúban még nagyszerű embernek nevezte Manfred Webert.

„Világossá tettem, hogy mi végig támogatni fogjuk”

– fogalmazott a miniszterelnök. Március végén azonban Weber a német köztévének azt mondta, hogy ha csak a Fidesz voksain múlna a bizottsági elnöksége, akkor inkább nem kívánja betölteni ezt a pozíciót. Április 5-én ezért a magyar kormányfő már másképpen beszélt róla, amikor a budapesti Bálnában megnyitotta a Fidesz EP-kampányát.

„Érthető is, ha Juncker és Timmermans urak sülve-főve együtt vannak, a kérdés csak az, hogy hogyan bútorozhat össze egy ilyen emberrel a néppárti Manfred Weber.”

Orbán Viktor ekkor jelentette ki először, hogy ha az Európai Néppárt (EPP) balra fordul és támogatja a migrációt, akkor a Fidesz kilép a szövetségből, május 2-án pedig Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a Liga vezetőjét, és közös sajtótájékoztatójukon újra bírálta a Néppártot.

„Ha az Európai Néppárt összekötözi magát azzal az európai baloldallal, amely folyamatosan veszíti az emberek támogatását, és amelynek a víziója a mi felfogásunk szerint nem jó Európának, akkor abban az együttműködésben nehéz lesz megtalálni a mi helyünket.”

Ennél is tovább ment a magyar miniszterelnök május 6-án, amikor Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével tárgyalt Budapesten.

„Figyelem a csúcsjelöltek eddigi kampányát, és ezek a kampányok eddig engem arról győznek meg, hogy ezek a jelöltek alkalmatlanok. Nem akarok cinikus lenni, de

itt van végre egy pont, ahol egyetértünk Weber jelölt úrral, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök.”

A sajtótájékoztatóról itt írtunk részletesen, az MTVA felvételét pedig itt lehet megnézni.

Ugyanezen a napon, május 6-án megjelent egy interjú Orbán Viktorral a Kleine Zeitung című osztrák lapban. A magyar miniszterelnök megismételte, hogy a Fidesz nem akar kilépni az Európai Néppártból, de megteszi, ha a szövetség tovább tolódik balra és nem képviseli a keresztény értékeket. Orbán Viktor elismerően szólt Európa szélsőjobboldali, bevándorlásellenes pártjairól, a francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlését például név szerint is megemlítette.

Weber: Magyarország rossz irányba tart

Hírdetés

Sajnálatát fejezte ki Manfred Weber, hogy Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral. A csúcsjelölt emlékeztetett arra, hogy az EPP politikai közgyűlése a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Hozzátette: azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze. „Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad” – mondta.

A CDU-elnök kilépésre számít

Az osztrák alkancellár és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra Sebastian Kurz osztrák kancellár is reagált. Azt mondta, Orbán Viktor kijelentései nem befolyásolják a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatos eljáráson. Az Európai Néppárthoz tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökeként kifejtette: az eljárást nem befolyásolhatja Orbán Viktor „minden egyes megszólalása”, és szerinte ezt az utat támogatja „Webertől Annegret Kramp-Karrenbauerig mindenki”.

A legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió elnöke ezek alapján arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból.

Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t, amelyben korábban már felfüggesztette a Fidesz tagságát – fogalmazott Annegret Kramp-Karrenbauer.

Elemzők: egyáltalán nem biztos a szakítás

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint tévedés azt gondolni, hogy biztosan megszűnik a Fidesz néppárti tagsága a május 26-i EP-választás után.

„Több bizonytalan kérdés is van, az egyik, hogy nem biztos, hogy Manfred Weber marad a néppárti csúcsjelölt a választást követően. Ha Weber mégis marad, fontos, hogyan alakulnak a mandátumarányok:

ha lecsökken a Néppárt és a szocialisták közti mandátumkülönbség arra a szintre, hogy a Fidesz képviselői lesznek a mérleg nyelve 14 hellyel, pont hogy megerősödhetnek a Fidesz néppárti pozíciói.”

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miért találkozik európai radikális vezetőkkel, Tóth Erik azt mondta, ez nem „alternatív szövetségépítés”, a magyar kormányfő az EPP konzervatív-keresztény szárnyát próbálja mozgósítani, a szakítás pedig senkinek nem érdeke.

Az InfoRádiónak szintén nyilatkozó Pulai András (Publicus Intézet) szerint a Fidesznek kifejezetten érdeke, hogy az Európai Néppárt egyben maradjon, ezt várják tőle a választók is.

„Bonyolult a képlet, és sok mindentől függ, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppártban, ezt befolyásolhatja mindkét fél szereplése május 26-án.

Meglátása szerint formálódóban van egy szélsőjobboldali-populista szövetség, amivel kapcsolatban Orbán Viktor nem tesz mást, csak jelzi a néppártiaknak, hogy számára van más alternatíva.

Ugyanakkor ha Orbán Viktor kivezeti a Fideszt az EPP-ből, az Magyarország érdekérvényesítő képességének az elemző szerint nem tesz jót.

„A Fidesz ugyanazt csinálja, mint mindig: itthon próbálja eladni győzelemként a kinti kudarcot, akár a felfüggesztés esetén is, és ezt sikerrel teszi. Nem az első és nem is az utolsó esetben” – zárta szavait.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »