Eleven fáklya, néma lángnyelv – A székely mártírra emlékezünk

Eleven fáklya, néma lángnyelv – A székely mártírra emlékezünk

Hogy ki volt Moyses Márton költő, azt sajnos még ma is csak kevesen tudják.

Hogy ki volt Moyses Márton költő, azt sajnos még ma is csak kevesen tudják.

Moyses Márton 1941. április 20-án Nagyajtán született. Az 1956-os forradalom idején három társával elindult Magyarország felé, hogy csatlakozzék a forradalomhoz, de a határon másodmagával elfogták.

Később, 1960-ban letartóztatták a “Holnap forradalom lesz, a “Vörös és fekete reakció” illetve a “Beszélgetés a halállal” című verseiért, és hétévi börtönbüntetésre ítélték.

Hírdetés

Mártont a Securitate olyan kegyetlen módon vallatta, hogy ő, elkerülendő a vallomástétel lehetőségét, rabruhája szövetszálait felhasználva egy óvatlan pillanatban levágta saját nyelvét. A Securitate egy börtönorvossal minden érzéstelenítés nélkül visszavarratta a nyelvet, s a kínzások folytatódtak.

Amikor később, már emberi roncsként szabadul a börtönből, kényszerlakhelyül egykori szülőfaluját jelölik ki. Látványos elrettentés volt ez a helybélieknek: lássa mindenki, mi lett a korábban jóképű fiúból, tehetséges költőből, csak azért, mert szembeszállt a kommunizmussal.

Márton idegei nem sokáig viselik el ezt a földi poklot. 1970. február 13-án, pénteken, felgyújtotta magát Brassóban, a Román Kommunista Párt székháza előtt. Három hónap múlva, a baróti kórházban hal meg őrizet alatt úgy, hogy a Securitate parancsára minden orvosi ellátást megtagadtak tőle! Versei nem maradtak fenn, a Securitate megsemmisítette…

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »