Életveszélyesen megsérült egy amerikai katona a ferencvárosi pályaudvaron

Életveszélyesen megsérült egy amerikai katona, akit áramütés ért a ferencvárosi pályaudvaron, amikor felmászott egy harci járműveket szállító tehervonatra – tudta meg az ATV Híradó. Híradónk úgy tudja: ketten voltak az esetnél, de csak az egyik katona sérült meg. A Honvédelmi Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a katonák egy nemzetközi gyakorlaton vesznek részt, azt viszont a rendőrség vizsgálja, hogy miért másztak fel a magasfeszültség közelébe.

Még órákkal a baleset után is helyszíneltek Ferencváros vasútállomáson. Az ATV Híradójának információi szerint két amerikai katona volt az állomáson, de csak egyikőjük sérült meg, amikor felmászott ezekre a járművekre. A lánctalpasakat szállító tehervonat felett ugyanis magas feszültségű vezetékek futnak

A MÁV Híradónk megkeresésére elmondta, hogy nemcsak a felsővezeték érintése, hanem a megközelítése is életveszélyes. A 25 ezer voltos felsővezeték már két méteres távolságból is halálos áramütést okozhat. Ezért az utasok csak a kijelölt közlekedő utakat, átjárókat, peronokat használhatják. Szigorúan tilos a járművekre felmászni.

A Honvédelmi Minisztérium Híradónk megkeresésére azt írta, hogy a külföldi katonák egy hazánkban megrendezett nemzetközi gyakorlaton vettek részt, innen telepítették vissza a személyi állományt és a haditechnikai eszközöket is.

Hírdetés

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért másztak fel, és kerültek életveszélyes helyzetbe.

„A vasútnál a kritikus munkakörökben nagyon szigorú vizsgáztatás van, amit egy állami auditált szervezet végez el. Tehát nemcsak arról van szó, hogy egy házi tanfolyamon kell részt venniük, hanem adott esetben, akár hatósági vizsgára is kötelezettek emiatt a jelentős életveszély kockázat miatt” – mondta Andó Gergely, közlekedési szakértő.

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és vizsgálta a baleset körülményeit. A mentők is azonnal megkezdték az életveszélyes állapotban lévő katona ellátását.

„A férfi testfelületének 40 százalékára kiterjedő súlyos, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Ráadásul combcsont-törésre is gyanakodni kellett, úgyhogy a kiérkező esetkocsink a súlyos sérült ellátási protokollnak megfelelően már a helyszínen elvégezte a szükséges beavatkozásokat”  – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A sérült katonát a Honvédkórházba szállították, ahol az ellátása jelenleg is tart.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »