Életveszélyes a jobb kormányos: hiába kötelezné a román rendőrség az autóvolánok bal oldalra helyezését

Életveszélyes a jobb kormányos: hiába kötelezné a román rendőrség az autóvolánok bal oldalra helyezését

Szörnyű baleset hívta fel újfent a figyelmet a jobb kormányos gépkocsik közveszélyességére. Bár a rendőrség megtiltaná, hogy továbbra is forgalomba lehessen íratni ilyen autót Romániában, az uniós előírások miatt ezt nem tehetik meg. Pedig a hazai, nagyrészt kétsávos utakon életveszélyes előzésbe kezdeni jobb volános autóval.
Előzéskor életveszélyessé válik a hazai utakon a jobb kormányos gépkocsi. Hiszen egy teljes autószélességnyit kell balra húzni, hogy a sofőr kilásson, miközben Romániában az országutak többsége kétsávos, tehát át kell hajtani a szemközti sávra – részletezte megkeresésünkre Dobra Csaba, egy sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója.

Legutóbb a múlt héten Szilágy megyében okozott szörnyű balesetet egy jobb kormányos gépkocsi 22 éves, szabálytalanul előző vezetője: a frontális ütközésben négyen veszítették életüket – a két sofőr és a vétkes fél két utasa –, négyen pedig súlyosan megsérültek. A román rendőrség közleménye szerint

az év első felében történt huszonöt olyan balesetből, amelyben jobb kormányos autó is érintett volt, 24-et utóbbi vezetője okozta. A balesetekben 16 személy életét vesztette, 24-en pedig súlyosan megsérültek.

Tavaly 90 hasonló súlyos baleset történt országszerte, ezek során 35 személy meghalt, 88-an súlyosan megsebesültek. A 90 balesetből 77 esetben a jobb kormányos autót vezető sofőr hibájából következett be a szerencsétlenség. Egy évvel korábban, 2018-ban 102 ilyen baleset történt, ezekben 28 személy vesztette életét és 106-an sérültek meg súlyosan.

A rendőrség a közleményben arra is kitér, hogy a jobb kormányos gépkocsik vezetőinek előzéskor jóval nehezebb a dolguk, mint a bal volános autót irányítóknak, ezért gyakrabban fordul elő szabálytalan előzés. Éjszaka vagy kedvezőtlen időjárási körülmények – köd, eső, havazás – esetén a kockázat még nagyobb. A román rendőrség átiratban javasolta a gépjárműbejegyzési és -nyilvántartási hivatalnak (RAR), hogy az ilyen járművek forgalomba helyezését csak a kormány bal oldalra való áthelyezését követően hagyják jóvá. A RAR azonban közölte, hogy

Hírdetés

a gépjárművek típusjóváhagyásáról szóló európai uniós irányelv értelmében a tagállamok nem tagadhatják meg olyan járművek forgalomba helyezését, amelyeket más tagállam jóváhagyott.

Jobb kormányos gépkocsi esetén jobban kell figyelni az útkereszteződésekben, az elsőbbségadásnál, bal kézzel kell váltani, viszont mindezt meg lehet szokni – részletezte Dobra Csaba. Véleménye szerint a legveszélyesebb az előzés, hiszen egy teljes gépkocsi-szélességnyit ki kell húzni balra, hogy a jobb oldalon ülő autóvezető kilásson. Ha valaki vakációra érkezik az országba egy-két hétre egy jobb kormányos gépkocsival, jobban összpontosít, elboldogul, ám a napi rendszerességgel használt ilyen típusú gépkocsik veszélyt jelentenek. Romániában nincs elég autópálya, a legtöbb országút kétsávos, ugyanakkor előzni muszáj, hiszen nagyon sok gépkocsi nem tartja a megengedett sebességet, lassítja a forgalmat – sorolta a nehezítő körülményeket Dobra Csaba. Hozzátette, a gépkocsivezetés során különben is az előzés a legveszélyesebb manőver, hiszen azzal a frontális ütközést kockáztatjuk.

– részletezte a gépjárművezetői iskola tulajdonosa. Bárki kipróbálhatja, hogy a gépkocsivezető melletti jobb oldali ülésről mennyit lát, amikor a sofőr előzésbe kezd. Dobra Csaba több ízben tapasztalta, hogy teljesen kihúzott az előzni készülő jobb kormányos gépkocsi, majd utolsó pillanatban kormányozott vissza a saját sávjára, amikor meglátta a szembejövő autót.

A szakember jelezte, hogy

sokan azért vásárolnak jobb kormányos gépkocsit, mert szinte feleannyiba kerül, mint egy ugyanolyan bal kormányos, ugyanis kisebb a kereslet irántuk.

Egy 2015-ös évjáratú, hetes Volkswagen Golf Németországban nyolcezer euróért megvásárolható, az ugyanilyen típus jobb oldali kormánnyal 4-5 ezer euróba kerül. Ugyanakkor nagyon sokan megválnak a jobb kormányos gépkocsitól, miután megtapasztalják, hogy mégsem olyan egyszerű megszokni a vezetését – mutatott rá Dobra Csaba.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »