Életük végéig kapják a fizetést a köztársasági elnökök – jól van ez így?

Alapvetően szinte az egész világon jár valami plusz a volt államfőknek.

A kérdés magyar rendezése viszont extrém. Annak idején azért lett ilyen, mert Göncz Árpád életében szentté lett avatva, plusz ki lett kiáltva világrengető politikusnak és híres írónak (valójában teljesen ismeretlen politikusként Magyarországon kívül és íróként pedig senki se jegyzi őt), így bármilyen értelmes vita a kérdésről fasizmusnak számított.

Így lett kitalálva az a rendszer, hogy a volt államfő a mindenkori államfő fizetését kapja, hatalmas rezidenciát mellé, egész csapatot, plusz még teljesen indokolatlan méretű költségvetést is.

De így lett, hogy a magyar volt államfők többet kapnak, mint az amerikaiak. Az USA-ban pl. a volt elnök nem a hivatalban lévő elnök, hanem csak a hivatalban lévő miniszter fizetését kapja, azaz kevesebbet, nem jár neki rezidencia, csak egy hivatali helyiség. Plusz jár persze személyi védelem is. A volt amerikai elnök mindenről lemondhat, kivéve a pénzről: ennek célja, hogy ne lehessen népszerűséget szerezni a pénzről való lemondással – ugyanez van a hivatalban lévő elnök bérével is, nem lehet lemondani róla (Trump le akart mondani róla, nem lehetett).

Hírdetés

2002-ben jártam Budapesten az Igazságügyminisztérium központi épületében, s eltévedve az épületben láttam az egyik emeleten a „Göncz Árpád volt köztársasági elnök hivatala” feliratot, akkor se értettem, ez mire jó.

Szóval a baj nem az, hogy a volt államfők kapnak juttatásukat. A baj ezek mértékével van.

Csak eloszlatva a témában a ballib demagógiát. A valóságban ez az egész Megismételhetetlen Szent Árpi Bácsi miatt lett kitalálva.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »