Élettársi kapcsolatot követeltek a kolozsvári melegfelvonuláson, Funarék megtaposták a szivárványszínű zászlót

Élettársi kapcsolatot követeltek a kolozsvári melegfelvonuláson, Funarék megtaposták a szivárványszínű zászlót

Mintegy háromezren vonultak fel a melegek jogaiért szombaton Kolozsvár központjában a Cluj Pride keretében. Az ellenrendezvényen a Noua Dreaptă tagjai megtapostak egy szivárványszínű zászlót.
A kincses városban harmadik alkalommal megrendezett melegfelvonulás résztvevői a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényerőre emelését követelték az LMBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai számára. Lucian Dunăreanu, a megmozdulás főszervezője történelminek nevezte a Cluj Pride megrendezésének napját, mivel szerinte „megmutathatják magukat a világnak” az LMBT-közösség tagjai.

A Pride mintegy háromezer résztvevője (a szervezők szerint pontosan 3521-en voltak a kiosztott karkötők alapján) felvonult a kincses város központjában: a Deák Ferenc, a Bocskai tér és a Magyar utca érintésével visszatért a tömeg a főtérre.

Hírdetés

Egyébként a melegfelvonuláson közéleti személyiségek is részt vettek, köztük Andreas Wolter, Köln városának alpolgármestere, Pascal Fesneau, Franciaország, valamint Jose Arnaud Uson, Spanyolország tiszteletbeli kolozsvári konzulja.

A Cluj Pride-ot megelőzően rendezte meg ugyancsak hagyományosnak számító ellentüntetését a szélsőségesen nacionalista, homofób Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szervezet is. A Bocskai (Avram Iancu) téren összegyűlt mintegy 150 tiltakozó éles hangon kifakadt Emil Boc polgármester ellen, amiért engedélyezte a melegfelvonulást. Többen „Kolozsvár nem Szodoma” felirattal ellátott transzparenst emeltek a magasba, ugyanakkor határozottan elutasították a melegek által követelt élettársi kapcsolat legalizálását vagy azt, hogy a homoszexuális párok gyerekeket fogadhassanak örökbe, leszögezve: a család egy férfi és egy nő házasságán alapszik.

Felszólalt az ellentüntetésen Gheorghe Funar, a kincses város egykori, magyarfaló polgármestere is, többek között arra emlékeztetve hallgatóságát, hogy éppen június 15-én van a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu halálának évfordulója, akit szerinte azoknak a „nemzetsége” gyilkolta meg, akik „kitalálták” a melegek és leszbikusok mozgalmát. A Noua Dreaptă rendezvényének néhány szónoka ezt követően teátrálisan megtaposta a melegmozgalom jelképének számító szivárványszínű zászlót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »