Életre keltett hit – Beszélgetés Mary Healyvel, az eucharisztikus kongresszus meghívott előadójával

Életre keltett hit – Beszélgetés Mary Healyvel, az eucharisztikus kongresszus meghívott előadójával

Mary Healy a detroiti Szent Szív Szeminárium egyetemi docense és a Szent Pál Bibliai Teológiai Központ vezető munkatársa. A vele készített interjú a Kossuth rádióban hangzott el, Erdő Péter bíboros, prímás bevezetője után. A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadójával Gécsek-Tóth Enikő beszélgetett.

Mary Healy Detroit közelében, Ypsilantiben él. A pandémia előtt szerte a világban részt vett és előadott a Bibliai értelmezéséről, a test teológiájáról és a szellemi életről tartott konferenciákon, kongresszusokon. Mint elmondta, ezeken az alkalmakon mindig a hit elmélyítésére törekszik, a célja, hogy növelje az emberekben a vágyat a szentmisén való részvételre. „Az Eucharisztia mindannyiunk életének forrása, katolikus életünk csúcspontja, de nem ez az egyetlen dimenziója. A hitünk életünk minden részletére kihat.”

Mary Healy számára fokozatosan rajzolódott ki számára, hogy mi a feladata az életben. A 2000-es évek elején egy katolikus karizmatikus közösség vezetője lett. Heti rendszerességgel találkoztak, ezeken az alkalmakon kisebb beszédeket tartott, így vált aztán gyakorlott szónokká. 2005-ben könyvet írt II. János Pál pápa a test teológiájával kapcsolatos tanításáról.

2014-ben Ferenc pápa az első három nő egyikeként őt is kinevezte a Pápai Biblikus Bizottság tagjává. Így beszélt erről a Kossuth rádiónak adott interjúban: „Ez egy olyan csoport, amely húsz tudósból áll, akik minden évben egyszer találkoznak Rómában. Az egyház működésével kapcsolatos kérdéseket beszéljünk meg a találkozókon, és ezt hangoljuk össze azzal, amit a Biblia tanít nekünk. Az elmúlt öt évben a bibliai antropológia volt a témánk, vagyis hogy mit tanít a Biblia az emberről. Többek között olyan témákkal foglalkoztunk, hogy milyen az ember mint teremtmény, milyen az Istenhez fűződő viszonya. Milyen a férfi és nő és a kettejük kapcsolata, milyen a viszonyunk a világhoz, az állatokhoz és a teremtett világhoz, milyenek a társadalmi kapcsolatok, és így tovább. A mi szerepünk az volt, hogy összehozzuk és prezentáljuk világosan és érthetően ezeket a kérdéseket a Biblia vonatkozásában.”

A Kossuth rádióban elhangzott interjúban kitértek a nőknek a katolikus egyházban betöltött szerepére is. Mary Healy szerint nem halljuk még elégszer a nők hangját a teológiában, a bibliai tanulmányokban, és az egyházon belül sem. Szent II. János Pál pápát említette, akinek szerinte nagyon mély rálátása volt a női zsenialitásra. Mindig hangsúlyozta, hogy a nők értik az egyén elsőbbségét és a szeretet elsőbbségét. Az amerikai teológus hozzátette: „Mi, nők másként gondolkodunk a Bibliáról, mint a férfiak. Kiegészítjük egymást. A Szentírásnak azokra a részeire gondolok például, amelyek a házasságról, családról, gyermekekről szólnak. De nemcsak ezekről gondolkodunk másként, hanem az egész Bibliáról és a teológiáról. A nők intuitívabbak és sokszor olyan összefüggéseket ismernek fel, amiket a férfiak nem.”

Hírdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban a nők szerepe megnőtt az egyházon belül, fontos és kiemelt feladatokat kapnak. Ferenc pápa is nőket jelölt számos tisztségre a Vatikánban. Ugyanakkor még mindig sokkal több nőre lenne szükség az egyházban Mary Healy szerint, például az egyházon belüli szexuális bántalmazások  gyógyítása terén is.

A detroiti teológus egyike azoknak az előadóknak, akiket hallhatunk majd szeptemberben Budapesten. A rádiós interjú végén megfogalmazta üzenetét is nekünk, magyaroknak.

A beszélgetés ITT hallgatható meg.

Forrás: Kossuth rádió / NEK

Fotó: NEK

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »