Életminőségjavítás: A petrezselyem

Az ókor óta ismert és előszeretettel használt fűszer- és gyógynövényünkkel ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről. Hogy mennyire elterjed, az bizonyítja, hogy más hasonló növények nevében is szerepel. Így például a turbolyát édes petrezselyemnek, a koriandert cigány vagy kínai petrezselyemnek is nevezik.

 

A petrezselyem a világon mindenhol elterjedt, de eredetileg Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos.

Az ókorban az orvosok vizelethajtóként és a havi vérzések kezelésére alkalmazták. A középkortól lett belőle fűszernövény. Remek ízesítő. Gondoljunk csak egy isteni húslevesre vagy a petrezselymes újburgonyára. A szárának az aromája intenzívebb a levelénél. Szárítható is.

 

Egyébként mindenképpen vizet igényel, és akkor könnyen megterem a sziklás-köves területeken is. Talán innen ered az elnevezése, ti. a petrosz követ jelent, míg a szelion növényt.

 

Ami a petrezselyem hatóanyagait illeti, kiemelt C-viaminforrás, de E-vitamin, béta-karotint, valamint különféle ásványi anyagokat, illóolajokat és flavonoidokat is tartalmaz legfőképpen.

 

A petrezselyem jótékony hatásai:

 

csökkenti a magas vérnyomástemésztésserkentőenyhe nyugtató hatással bírértágítóétvágygerjesztőgyomorerősítőgyulladáscsökkentőhavi vérzést elősegítőhólyaghurutra teák alapanyagalégúttisztító elrágcsálvamájbetegségek esetén is szóba jöhetpuffadáscsökkentőrovarcsípésekre és zúzódásokra a friss levél alkalmazhatósimaizom-görcs csökkentővesetisztítóvizelethajtó

 

 

Felhasználási javaslatok:

 

Szárítva és fagyasztva egyaránt tárolhatjuk.

Hírdetés

Kipréselhetjük a friss növény nedvét. Ilyenkor vízhajtóként válhat be.

Összezúzhatjuk a friss növényt és borogathatjuk vele a rovarcsípéseket, zúzódásokat és a megduzzadt nyirokcsomókat.

Gyógyteát is készíthetünk belőle:

Készíthetünk a petrezselyemből főzetet és forrázatot is. A leggyakoribb javaslat 20 g petrezselyemlevélhez 0,5-1 liter vizet ajánl. 10-15 perc alatt elkészíthető.

 

Illóolaja a kozmetika-, az élelmiszer- és a gyógyszeripar számára értékes.

Ha nem a kertünkből vagy a piacról szerezzük be, akkor érdemes külön odafigyelni, mert a mérgező és vadon termő mérges ádázzal sajnos könnyen összetéveszthető a metélőpetrezselyem.

 

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javasolom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Ahogy mondani szokás: Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Életminőségjavítás: A petrezselyem appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »