Életminőségjavítás: A borsmenta – A gyógyteák egyik királynője

Természetesen több „királynő” is létezik és jól megfér egymás mellett a gyógynövények birodalmában. Mindenesetre a menta sokfélesége, elterjedtsége és népszerűsége okán az egyik legkelendőbb gyógyhatásokkal és élvezeti értékekkel egyaránt bíró növényünk.

Lássuk a mentával kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat!

 

Már Hippokratész is említést tesz a mentáról mint afrodiziákumról. Plinius szerint csökkenti a fájdalmakat. Ázsiában görcsoldó hatásairól vált ismertté.

Az újkorban már felfedezték benne a mentolt és a mai napig is előszeretettel alkalmazzák az élelmiszeriparban (pl.: fűszerként vagy teaként), a cukrászatban, a kozmetikaiparban parfüm-, illatszerek, fogkrémek, szájvizek készítésére. Ezenkívül gyógyításra is használják.

 

A növényi hatóanyagokat a menta leveleiből nyerik ki. Ki ne tudná felidézni a mentolos rágó ízét és illatát. Ugyanakkor a mentaízű tea nem csak az arab világban, hanem hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Illóolaja flavonidokban gazdag.

 

 

A menta hatásai:

 

antibakteriális hatású, ezért jó például pattanásokraantioxidánsbevált már epegyulladásraenyhíti az emésztési zavarok (pl.: felfúvódás, puffadás esetén)fertőtlenítgombaellenesgyulladások borogatására, mivel hűsítőinhalációs formában hurutokra is jójótékonyan hat a szájüreg gyulladásairamenstruációs zavarokra is alkalmazzáknyugtató hatással is bírreumatikus betegségekre is beválhatsimaizomgörcs-oldó (pl: migrén esetén)torokbántalmakra jóvértisztítóvizelethajtó

 

Általában egy evőkanál mentát szoktak másfél-két deciliter vízre számolni. A mentateát forrázással és 10 perces áztatással készítik. Étkezés előtt negyedórával szokás elfogyasztani. Naponta 3-4 alkalommal lehet fogyasztani.

 

A borsmenta ellenjavallatai:

Hírdetés

 

Figyelem! A borsmentát nem szabad lenyelni. Tiszta illóolaja szívritmuszavarokat okozhat!

Csecsemők és gyerekek esetében tilos mentol-tartalmú készítményeket adni!

Illóolaja bőrirritációt válthat ki!

 

 

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javasolom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Ahogy mondani szokás: Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

 

The post Életminőségjavítás: A borsmenta – A gyógyteák egyik királynője appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »