"Életjeleket mutat", de… – Tudják, hol van Suhajda Szilárd

"Életjeleket mutat", de… – Tudják, hol van Suhajda Szilárd

Indul a mentőakció a vélhetően fagyási sérülésekkel és agyödémával küszködő expedíciós mászóért.

Suhajda Szilárd expedíciós hegymászó Facebook-oldalán csütörtök késő este merőben új információk láttak napvilágot a Mount Everestet első – oxigénpalack nélküli – magyarként meghódítani próbáló extrém sportoló hol- és hogylétéről.

A bejegyzés a legfontosabb és egyetlen tényszerű mondattal indul:

„Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat.”

Korábban arról lehetett tudni, hogy nepáli idő szerint szerda este fél 8 óta nem adott jelet GPS-készüléke, ekkor az úgynevezett Hillary-lépcső magasságában volt, szintben 53 méterre a csúcstól.

„Azt nem tudjuk, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot” – folytatódik a bejegyzés, „de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki tiszta mászással eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.”

A háttércsapat még aznap este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását. Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek, és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy

Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van.

„Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta” – derül ki a beszámolóból.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy

  • 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot.
  • Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A bejegyzés azzal zárul, hogy

kicsi a reális esélye annak, hogy a hegymászót élve találják

abban a magasságban az odaéréskor, de mint Legindi Tímea, az expedíció legfőbb „támasza”, Suhajda Szilárd felesége úgy fogalmazott: „hiszek a csodákban”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »