Életfogytiglanra ítéltek egy nőt Korán-égetésért Pakisztánban

Egy pakisztáni bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy nőt a Korán lapjainak elégetéséért – közölte a pakisztáni ügyészség pénteken.

Avaisz Mohazib kormányzati ügyész közölte, hogy a nőt még 2021-ben tartóztatták le istenkáromlás vádjával, miután több helyi lakos azt állította, hogy elégette a Korán lapjait, meggyalázva ezzel az iszlám szent könyvét. Az ügyész elmondta, hogy a Lahor városában működő bíróság szerdán hirdette ki az ítéletet, a nő pedig tagadta a tárgyaláson a vádat, de még joga van a fellebbezéshez.

Az istenkáromlást mint jogi kategóriát még a brit gyarmati uralom idején vezették be az akkor India részét képező Pakisztánban, majd a nyolcvanas években szigorítottak a büntetési tételen, és már halálbüntetés is kiszabható. Bár e vád alapján eddig nem végeztek ki senkit, az országban nem ritkák a lincselések istenkáromlás gyanúja esetén, és ezek időnként halálos kimenetűek.

Hírdetés

Jogvédő szervezetek szerint az istenkáromlás vádját gyakran vallási kisebbségek megfélemlítésére és személyes leszámolásra is felhasználják. Szerintük jelenleg is több százan vannak börtönben istenkáromlás vádjával, a bíróságok viszont nem mernek ítéletet hozni az ezzel kapcsolatos ügyekben, mert attól tartanak, hogy engedékenységgel vádolhatják meg őket.

Az al-Dzsazíra hírcsatorna adatai szerint 1990 óta legkevesebb 82 embert öltek meg istenkáromlás gyanúja miatt. Az áldozatokat a feldühödött tömeg sokszor megkövezte, de olyan is előfordult, hogy élve felgyújtották.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »