Életet menthet a gondosóra

Életet menthet a gondosóra

Mindegyikünk életében előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor gyors orvosi segítségre van szükségünk, és egyedül nem tudjuk megoldani. Az egyedül élő nyugdíjaskorú emberek esetében a hasonló helyzetek előfordulása még gyakoribb lehet. Az ilyen válsághelyzetek megoldása érdekében 2022 szeptemberétől Pozsony megye is bekapcsolódott a „gondosóra projektbe”.

A Magyarországon már egy ideje sikeresen működő, Szlovákiában is elindult programba eredetileg öt pozsonyi városrész kapcsolódott be, jelenleg azonban már egész Pozsony megyére kiterjesztették ezt a fajta szociális szolgáltatást.  

Gyors és erőpróbáló időket élünk, és nem mindig lehetünk közel a szülőkhöz vagy a nagyszülőkhöz. Ezért a szolgáltatás különösen azoknak szól, akik a kedvezőtlen egészségi állapotuk ellenére ugyan még gondoskodni tudnak magukról, de szükségük van bizonyos fokú támogatásra. A szeretteiknek pedig a bizonyosságra, hogy idős hozzátartozóik nappal és éjszaka is jól vannak

– fogalmazott Juraj Droba megyeelnök, aki szerint a gondosóra segít abban is, hogy az idős embereknek az egészségi állapotuk miatt ne kelljen szociális intézménybe vonulniuk, hanem az otthonaikban élhessenek továbbra is.

A gondosóra nyomon követi az otthoni környezetben élő idős ember egészségi állapotát, vagyis a gondoskodás úgy is megvalósulhat, ha a családtagok fizikailag távol vannak. 

A gondosórán keresztül folyamatos a rövid, szöveges kommunikáció, mert egy központi diszpécserszolgálathoz kapcsolódik, s a küldött jelzés alapján biztosítja a szükséges segítséget. A segítség a hét minden napján, 24 órában azonnal elérhető

– magyarázta a megyeelnök.

Hírdetés

A monitoringszolgáltatás elve egyszerű. Az ügyfél kap egy jeladó karkötőt, amelyen számos érzékelő és egy gomb van, amelyet megnyomva automatikusan csatlakozik a diszpécserszolgálathoz. 

A képzett alkalmazottak az órán keresztüli közvetlen hívással azonnal megoldják a helyzetet. A gondosóra figyelemmel kíséri tulajdonosa egészségi állapotát, például a szívműködését, a vérnyomását, testhőmérsékletét, mozgását, a vér oxigénellátását. A karkötőn esésérzékelő is van.

Ha tehát az idős ember elesik, esetleg az eszméletét is elveszíti, a gondosóra üzenetet küld a diszpécserszolgálatnak, amely kapcsolatba lép a mentőszolgálattal, szükség esetén a tűzoltósággal, ha be kell hatolni a lakásba.

Az óra az ország egész területén működik, függetlenül attól, hogy az otthonában vagy kint tartózkodik a tulajdonosa. A hívások a diszpécserszolgálatnak ingyenesek.

A képzett diszpécserek azonnal kapcsolatba léphettek a mentőszolgálattal, megadhatták az ügyfél helyzetét, és kapcsolatba léphettek a hozzátartozókkal is.

– A gondosórák iránt nagy az érdeklődés, így az általunk nyújtott egyéb szociális szolgáltatásokhoz hasonlóan, itt is van várólista. Jó hír, hogy a szociális osztályunknak sikerült növelnie a létszámot. Februártól összesen 133 gondosóra áll a megye időskorú lakosai rendelkezésére. Persze ez a szám sem elégíti ki az igényt, ezért további lehetőségeket keresünk, hogy növelhessük a gondosórák számát – tette hozzá a megyeelnök, aki azt is elmondta, a gondosórán keresztül történő szociális megfigyelő szolgáltatás igénybevételére a megye honlapján nyújthatnak be kérelmet az érintettek.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/6.m számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »