Élete végéig börtönben marad Bill Cosby

Élete végéig börtönben marad Bill Cosby

A világhírű amerikai humorista, színész az ítélet szerint 14 éve elkábított, majd megerőszakolt egy volt kosárlabdázónőt. Csak neki sikerült perre vinni ügyét abból a mintegy hatvan nőből, akik három évvel ezelőtt hasonlóakat állítottak Cosbyról.

Amerika apukája – korábban így ismerték az emberek, de mára mindenkinek a szexuális zaklatási botránysorozat jut az eszébe a neve hallatán. Bill Cosby a hatvanas évektől kezdve egészen az elmúlt évekig az Egyesült Államok egyik legsikeresebb komikusának, és az afroamerikai közösség példaképének számított. Aztán három évvel ezelőtt jöttek a szexuális zaklatási vádak, Cosbyról összesen mintegy hatvan nő állította, hogy gyógyszerrel elkábította, majd megerőszakolta őket. Bíróságra vinni csak egy volt kosárlabda-játékosnak, Andrea Constandnek sikerült az ügyét, aki 2004-ben esett áldozatul a színésznek. A többi, évtizedekkel ezelőtt történt esetben az elévülés miatt nem tudtak perelni az áldozatok. A pennsylvaniai bíróság bűnösnek találta, ami azt jelenti, hogy az élete hátralévő részét börtönben kell töltenie a 80 éves komikusnak. Cosby mindvégig tagadta a vádakat és fellebbez az ítélet ellen.

– Nagyon csalódottak vagyunk az ítélet miatt, nem gondoljuk, hogy Cosby úr ártatlan, és a harc ezzel még nem ért véget – fogalmazott Tom Mesereau, Bill Cosby ügyvédje.

A vád szerint Cosby visszaélt a helyzetével.

Hírdetés

– Felhasználta az ismertségét, a vagyonát és a rajongói hálózatát arra, hogy elrejtse a bűneit – mondta Kevin Steele ügyész.

Az bíróság döntését nem csak Cosby vádlói, de a szexuális zaklatók felelősségre vonásáért küzdő Metoo mozgalom képviselőit is sikernek tekintik.

– Végre azt mondhatjuk, hogy nem csak a közösségi oldalak felhasználói, de a bíróság is hitelt ad a nők szavának – nyilatkozta Gloria Allred jogvédő.

Cosby a hatvanas években lett országosan ismert, ő volt első afroamerikai színész, aki főszerepet kapott egy sorozatban.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »