Élet a Covid-19 után: Többen szorulhatnak művesekezelésre

Élet a Covid-19 után: Többen szorulhatnak művesekezelésre

A nemzetközi tanulmányok szerint művesekezelésre szorulhatnak azok, akik Covid-19-ben betegedtek meg, s veseelégtelenségben szenvedtek. Ám a koronavírus nem csak a fertőzés súlyos stádiumában jelent veszélyt a vesére. Fontos, hogy a gyógyulás után vizsgáltassa ki magát a kezelőorvosnál, és kérjen beutalót a nefrológiai rendelőbe.

A koronavírus kétféleképpen károsítja a vesét: egyrészt egyenesen a vesecsatornák sejtjeit támadja meg, másrészt lázzal, dehidratációval, tüdőgyulladással az egész testet, így a vesét is károsítja. „A betegek többségénél a második módon árt a vesének, rossz vérellátást okozva, amire a vese nagyon érzékenyen reagál” – mondta dr. Monika Alaxinová nefrológus. Az elsődleges vesekárosodás hatására a vesében százszor több úgynevezett ACE-2 enzim halmozódik fel, mint például a tüdőben. Ez az enzim a koronavírus receptorjaként működik, vagyis elősegíti, hogy bejusson a sejtbe. Ha a vesében a tubuláris, vagyis csöves sejteket támadja meg, akkor tubuláris nekrózis alakul ki, ami azt jelenti, hogy a sejtek elhalnak, s addig, amíg újraképződnek, a betegnek művesekezelésre kell járnia. A koronavírus a sejtekben olyan károsodást okoz, mint a HIV-vírus. Az ilyen ártalmak száma nem ismert, csak a szövetminta tudná megmutatni, amit nem végeznek el oly gyakran.

Nemrég hoztak nyilvánosságra egy tanulmányt, amelybe 67 amerikai kórház 3099 betege kapcsolódott be. 20 százalékuknak heveny vesekárosodása volt, ami művesekezelést tett szükségessé. 55 százalékuk a kórházba kerülést követő egy hónapon belül meghalt. „Szlovákiában is 5-10 százalékkal megnőhet azok száma, akiknek művesekezelésre van szükségük” – egészítette ki dr. Monika Alaxinová.

Amikor a beteg meggyógyul, kulcsfontosságú a megelőzés, ugyanis a koronavírus okozta vesebetegség sokáig rejtve maradhat, de fontos, hogy minél előbb kiderüljön. Ehhez elég a vizelet- és vérvizsgálat. „A kórházban kezelt Covid-betegeket a gyógyulás után három, majd hat hónap múlva ellenőrizni kell. Ám szűrővizsgálaton minden, Covidon átesett embernek részt kellene vennie, még azoknak is, akiknek könnyű lefolyású volt a betegségük” – hangsúlyozza a szakember.

Hírdetés

Ha nem lenne a világjárvány, akkor ezekben a napokban biztosan számos felvilágosító rendezvény lenne a vesebetegségekről, megelőzésükről, hiszen az elmúlt napokban volt a vese világnapja. Most viszont más a helyzet. Az ország nefrológusai felhívják a koronavírus-fertőzésen átesett emberek figyelmét, hogy jelentkezzenek kivizsgálásra az általános orvosnál. „Az általános orvosok fel vannak erre készülve. A fertőzés után jelentősen romolhat a vese állapota, és előfordulhat, hogy a beteg nem is tud róla” – emelte ki dr. Martin Kuncek nefrológus.

Ha másképpen nem, legalább a www.oblickovakalkulacka.sk honlap utasításai szerint mindenki felmérheti veséi állapotát. Ha a teszt szerint valaki a veszélyeztetett csoportba tartozik, feltétlenül jelentkezzen szűrővizsgálatra az általános orvosnál. Az elmúlt évben megtanultuk, hogy a koronavírus nemcsak szív- és érrendszeri, neurológiai, hanem vesebetegséget is okozhat. Ha szükséges, a betegnek minél előbb művesekezelést kell kapnia, de ehhez az kell, hogy részt vegyen a szűrővizsgálaton.

A művesekezelésre szoruló betegek körülbelül 50 százaléka már megkapta a vakcinát. Szlovákiában körülbelül 4 ezer dializált beteg van, akik a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak. „Nemsokára minden ilyen vesebeteg be lesz oltva” – erősítette meg dr. Monika Alaxinová.

A nemzeti transzplantációs szervezet szerint Szlovákiában az elmúlt évben 131 vesét ültettek át, 18 élő donortól érkezett a vese. Ez a szám 2019-hez viszonyítva 173mal kevesebb, ami egyértelműen a világjárvány számlájára írható. Azoknál a betegeknél problematikus a veseátültetés, akik a Covid-19 heveny szakaszában vannak. Akár a művesekezelésre szoruló betegek és a veseátültetésen átesettek is megkaphatják a vakcinát, de az még nem világos, hogy immunrendszerük mennyi ellenanyagot tud termelni. Bár még nincsenek pontos adatok, az orvosok már tudják, hogy ha a transzplantált beteg kigyógyul a Covid-19-ből, szervezetében átlagosan egyharmaddal kevesebb ellenanyag képződik, mint a népesség többi részének esetében.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »