Éleslövészeten megsérült az egyik Gripen

Megsérült hétfőn az egyik magyar Gripen vadászrepülőgép a héten kezdődött légierős éleslövészeten, ezért felfüggesztették az éles lőgyakorlatokat – írja a Veol.hu.

Az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése, mely egy hétfőn bekövetkezett baleset miatt kedden és a továbbiakban már csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal fog folytatódni, azaz – az eset kivizsgálásáig – nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

A lap úgy tudja, a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is. Az eset során személyi sérülés nem történt, a repülőgép pedig sikeresen visszatért kecskeméti bázisára.

Hírdetés

Egy a lapnak nyilatkozó helybéli fiatalember látta a szerencsétlen esetet, úgy fogalmazott: "egy hatalmas lángcsóvát láttam a repülőgép pilótafülkéjénél, nagyon meglepődtem, hiszen korábban ilyet eddig még nem tapasztaltam, nem a megszokott géppuska-torkolattűz volt, amit szabad szemmel nem is nagyon lehet látni".

Ezt követően a repülőgép egy rövid ideig még a lőtér felett körözött, majd visszarepült Kecskemétre.

Legutóbb ismert hasonló baleset egyébként 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harci helikopterével, amikor éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben. Személyi sérülés akkor sem történt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »