Éles Elméjű különleges ajándékkal készül az amerikai elnökválasztás napjára

Dél-koreai értesülések szerint újabb rakétakísérletre készülnek Észak-Koreában, méghozzá kitüntetett időpontban: állítólag az amerikai elnökválasztás napján akarnak rakétát felbocsátani, hogy így üzenjenek az Egyesült Államok következő elnökének.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesült úgy, hogy Észak-Koreában megint újabb rakétakísérletre készülnek, amivel a november 8-i amerikai elnökválasztást akarják „emlékezetessé tenni”. Ismét egy Muszudan típusú rakétát lőhetnek ki. Ezzel a típussal korábban is próbálkoztak már.

Hírdetés

A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500-4000 kilométer a hatótávolsága, képes lehet elérni Dél-Koreát és Japánt.

Észak-Korea több sikertelen rakétakísérlet után idén júniusban sikeresen lőtt ki egy Muszudant, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a tengerbe, nagyjából 300 kilométerre a japán partoktól. Idén októberben is valószínűleg Muszudannal kísérleteztek, de a dél-koreaiak szerint a rakéta hajtóműve nem sokkal a kilövés után felrobbant.

Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki.

Ha igazak az újabb dél-koreai értesülések, nemcsak a következő amerikai elnöknek üzenhetnek egy újabb kísérlettel, hanem azt is demonstrálnák, hogy Észak-Korea nem adta fel az atomfegyver kifejlesztésével kapcsolatos elképzeléseit.

Dél-koreai biztonsági források szerint a déliek folyamatosan figyelik az északiak mozgását, a hadseregük készenlétben van, és minden egyes provokációra azonnal képesek válaszolni – írja a brit The Sun.

(The Sun – HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »