Éles bírálatot kapott Merkel

Jozef Banás szlovák író, volt politikus és diplomata nyílt levelet írt Angela Merkelnek, megfogalmazva a német kancellár politikájával kapcsolatos aggodalmait.

A felvidéki hírportál teljes terjedelmében közli a levelet, amelyben Banás arról ír, hogy új vasfüggöny épülhet fel Európában a Berlin és Brüsszel által diktált menekültpolitika miatt.

Hírdetés

– Németország sokáig tétovázott, míg megengedte a szlovákoknak, hogy szabadon éljenek és dolgozzanak Németországban. Ezzel szemben a szíriai és az iraki fiatalokat meg is hívták magukhoz. Most, amikor a menekültek az önök fejére nőnek, önök szolidaritást kérnek tőlünk – szegezi Merkelnek az író, aki így folytatja: „a zsarolás megmagyarázza, miért fogadja tárt karokkal a kancellár a fiatal és erős szíriaiakat, akik ahelyett hogy saját országukban ragadnának fegyvert a rossz ellen, önökhöz menekülnek, és önök a szírek helyett németeket küldenek Szíriába a rossz elleni harcba.”

Berlin és Varsó vitáját így értelmezi: „Önöknek nem tetszenek azok a kormányok, amelyeket az emberek szabad választásokon választottak. (…) Próbálja meg legközelebbi találkozásukkor megkérdezni barátját, Barack Obamát és leginkább az ő elődjeit, hogy nem tudnak-e valamit azokról, akik célzatosan keltenek gyűlöletet és káoszt” – fogalmaz a szlovák író. Merkel 2011-ben még köszönetet mondott Banásnak A lelkesedés zónája című regényéért, írja a portál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »