Elérhető a nemzetközi védjegy megszerzése a Novohrad-Nógrád Geopark számára

Elérhető a nemzetközi védjegy megszerzése a Novohrad-Nógrád Geopark számára

A Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok nemzetközi helyi termék programjához, amelynek célja a geológiai értékek és a helyi ízek közötti kapcsolatok bemutatása, a helyi gazdaság segítése – közölte az MTI-vel a program koordinátora hétfőn.

Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetője a sajtóközlemény  szerint elmondta: a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás támogatása és a klímaválság kezelése érdekében a Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott a Magma Geopark által 2015-ben elindított GEOfood programhoz, a világon 24. geoparkként.

A világ első, határon átnyúló UNESCO Globális geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtörténeti, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális örökségét ápolja és geológiai értékeit mutatja be.

Hírdetés

A GEOfood védjegyet helyi élelmiszer-előállítók, illetve éttermek is megkaphatják, és annak érdekében, hogy minél szélesebb kör számára elérhetővé tegyék, a geoparkkal szomszédos övezetre is kiterjesztették, így egész Nógrád megye közigazgatási területére.

Az éttermek esetében alapvető elvárás, hogy legyen egy olyan szezonális vagy egész évben elérhető menüsoruk, amelyben az alapanyagok legalább fele a geopark területéről származik, a geológiai adottságokkal és a táj történetével, hagyományokkal való kapcsolódást az étlapon fel kell tüntetni.

Nagy Júlia emlékeztetett rá, hogy 2020-ban Nógrád megye önkormányzata már elindította a veddanogradit.hu oldalt, amelynek célja a helyi termelők bemutatása és egy helyi vásárlói közösség kialakítása. A programra időről időre felhívja a figyelmet a geopark is, a GEOfood programhoz kapcsolódóan pedig a kft. elindított egy országos kutatást is a kézműves és helyi termékek fogyasztásáról, hogy a kapcsolódó partnerek számára operatív tanácsokat tudjanak adni – tette hozzá.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »