Elengedheti Orbán Szabó Zsolt kezét?

Elengedheti Orbán Szabó Zsolt kezét?

Botrányos beruházások, belharcoktól szenvedő város, trükkös életrajz, javítgatott vagyonnyilatkozat, hoppon maradt termelők, offshore számla gyanú. Hol van a határ, amikor a Fidesz számára vállalhatatlanná válik egy politikusa?

Szabó számos képviselőtársához hasonlóan önkormányzati szinten tűnt fel politikusként.

Villámkarriert futott be a Fideszben. 2006-ban önkormányzati képviselő lett, azonnal frakcióvezetővé tették, négy évvel később már ő volt a polgármester Hatvanban, illetve a térség országgyűlési képviselője is.

Utóbbi tisztségében 4 év alatt mindössze 33-szor szólalt fel.

2014-ben az álláshalmozását meg kellett szüntetnie, ráadásul államtitkári kinevezése miatt már az önkormányzati választások előtt le kellett mondania a polgármesterségről. Ám, ezt csak formálisan tervezte meglépni, hiszen megpróbálta Hatvan városát továbbra is bizalmi emberein keresztül a saját befolyása alatt tudni. Hogy miért? Arra is keressük a választ.

Arany- és balfácánok

Szabó Zsolt már a 2000-es évek elején befolyásos politikai-üzleti körökkel tarthatott kapcsolatot informátoraink szerint, hiszen üzlettársaival sikerült megfordítaniuk azt a döntést, ami a debreceni és hatvani telephellyel működő Aranyfácán Konzervgyár bezárásáról szólt. Egy debreceni székhelyű magánszemélyekből, köztük Szabó Zsoltból álló cég, 2001 februárjában megvette a közvetetten a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő Aranyfácán Konzervgyár Kft.-t és így a gyár berendezése, valamint az Aranyfácán védjegy is a társasághoz került.  

A hatvani gyárat Szabó Zsolt ügyvezetésével az Aranyfácán 1934 Konzervgyár Kft. üzemeltette.
Az első Orbán-kormány tíz hónappal később hungarikum védjegyet adott a hatvani gyárban készített paradicsompürének. 

Az első időszakban szárnyalt a gyár. Ám, 2003-ban a 4,1 milliárdos árbevétel ellenére is 877 milliós veszteséggel zárt. Ezt a piacszűköléssel és az árfolyam ingadozásával indokolta az akkor ügyvezetőként nyilatkozó Szabó Zsolt. Jelentős, kétmilliárdhoz közelítő banki hiteltartozása is volt az érdekeltségnek. 

A helyzet súlyosbodott, amikor a bankok és a termelők is a pénzükhöz akartak jutni.

2004-ben feljelentette egy termelő és értékesítő szövetkezet (tész) Szabót, mert szerintük a gyár nem fizette ki teljes egészében az átvett paradicsom több százmilliós vételárát, és a tész szerint gyanús cégmozgások voltak az Aranyfácánnál. 

A szövetkezet is így járt, a termelők bukták pénzük egy részét. Nemcsak Hatvan környékiek, hanem a Duna-Tisza közén dolgozók is úgy érezték, balfácánnak nézték őket. Ügyük téma volt a parlamentben is. 

2009-ben felmentették Szabót:

nem történt bűncselekmény, a polgári jogi szerződések részben teljesültek – állapította meg a bíróság. 

Zűr hátán zűr

Szabó 2010-ben parlamenti képviselő lett és nem sokkal később a Fidesz etikai bizottsága elé került, pénzbírságot is kapott, miután kiderült, hogy
a törvényi tiltás ellenére egyszerre vette fel az országgyűlési képviselőként járó választókerületi- és a polgármesteri pótlékot is.
Azzal védekezett, hogy új országgyűlési képviselőként nem ismerte a szabályokat.

Zűrbe került azért is, mert parlamenti önéletrajzában azt írta: „2002-ben Ph.D. fokozatot szerzett a Newport University-n.” Ugyanakkor az angolnyelv ismeretének szintjeként társalgásit tüntetett fel, miközben egy matematika-angol szakos gimnáziumban érettségizett.

Kiderült, nem egyetemen szerzett tudományos fokozata van, hanem egy felnőttképzésére járt.

A vagyonnyilatkozata kapcsán is magyarázkodni kényszerült. A jogszabályok szerint részleteznie kellett volna a felvett állami- és uniós támogatásokat is, kapcsolódjon az bármilyen tevékenységéhez. Szabó Zsolt egy félreértéssel és figyelmetlenséggel magyarázta a problémára rávilágító Direkt36-nak, hogy miért nem szabályosan tüntette fel a 2011-15 között kapott 12 millió forintot meghaladó területalapú támogatást.

Furcsa fintora a sorsnak, hogy 2014-ben egy hónappal azután nevezte ki Orbán Viktor fejlesztési államtitkárrá Szabó Zsoltot, hogy a polgármestersége alatt elkezdett Hatvan-Boldog 7,5 kilométeres kerékpárút építése és kapcsolódó beruházások kapcsán talált szabálytalanságok miatt felfüggesztették 42 millió forint uniós támogatás kifizetését. 

Központosított pénzfolyam

Szabót mindenki óriási munkabírású embernek tartja. De az ő gyors politikai karrierjének vélelmezhetően nem ez az egyedüli titka. Szabó maga is jártas a számvitelben első, valamint jelenlegi felesége is könyvelők. A Szabó család szerteágazó cégeinek egy része a Hatvan, Radnóti tér 2. szám alatt fut össze. 

Ezen a székhelyen működik a Fejlesztési és Koordinációs Központ Nonprofit Kft., amelyet pályázatokhoz szükséges szakmai anyagok elkészítésére, üzleti szolgáltatásra hozott létre 37 önkormányzat. Hatvan nem csatlakozott ehhez a körhöz. Sorra el is bukta a pályázatait.

Az EU-s terület- és településfejlesztési operatív programos, úgynevezett TOP-os pénzekből mindössze 55 milliót tudott megszerezni a város, miközben milliárdokra nyújtott be igényt.

Eközben a kisebb települések, például a Szabó mellett sokszor kiálló herédi polgármester által irányított község milliárdokat tudott megszerezni. Kómár József számos formában igyekszik kifejezni hűségét az államtitkárhoz.  

Szabó elszólása

2016 szeptemberében, miután Szabó visszavette a helyi Fideszben a hatalmat, kizárva onnan a hatvani városvezetőt és embereit, a következőket mondta:

átláthatatlanság, rosszul beadott pályázatok, ígérgetés jellemzi a város vezetését.

Hozzátette azt is, hogy Hatvan irányítására Horváth Richárd polgármester tehát alkalmatlan, s szerinte el kellene gondolkodnia azon, hogy kormányzati és kormánypárti támogatás nélkül meddig akadályozhatja a város fejlődését.

Csúf önleleplezés

Hírdetés

A hatvani pályázatok elgáncsolása miatt Lázár János a nyilvánosság előtt bírálta Szabó Zsoltot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az államtitkár hibát követett el. 

Ezzel a kancellária vezetője viszont egyértelműen azt érzékeltette, hogy Szabónak ráhatása és rálátása van a döntésekre, miközben a szabályok szerint ez nem lehetne így, mert például a “TOP-os pénzek” esetében a döntések az Irányító Hatóságnál (nemzetgazdasági tárca) valamint a megyei közgyűlésnél vannak. 

Több mint leleplező erejű Lázár és Szabó civakodása, hiszen amúgy, elvileg a pályázatok sorsához semmi közük nem lehetne. Az úgynevezett TOP-os pénzek egy 1230 milliárdos uniós pályázati rendszerből érkeznek, ebből Heves megyének több mint 40 milliárd jut. Hatvan esete és ez a balhé azt mutatja, hogy Szabó ráhatásával. 

Csakazértis Szabó

A Lázár-Szabó csörte nyomán mozgásba lendültek a térség polgármesterei is, akik közül már 2015-ben a hatvani polgármesterrel és az államtitkár harcában a magasabb polcon lévő személy mellett álltak ki. Majd a lázári kritika után Heréd polgármesterének kezdeményezésére, Szabó melletti támogató levelet írtak, amihez szinte valamennyi település – kettő kivételével – csatlakozott.

Ez a konfliktus azonban végleg lerántotta a leplet arról, hogy erős politikai ráhatással zajlik a pénzosztás, egy sajátos rendszerben, amely miatt az EU aligha dicsérné meg Magyarországot. Orbán Viktort is aggasztotta a botrány. 

Minden út a Radnóti tér 2.-be vezet?

Nem is sokkal a Fejlesztési és Koordinációs Központ Nonprofit Kft. 2015-ös létrehozása után az önkormányzatok sorra fogadták el azt a javaslatot, hogy a társaság székhelye átkerüljön Hevesről Hatvanba, a Radnóti tér 2. szám alá. Ezt az érintett polgármesterek a földrajzi távolsággal indokolták, szerintük így könnyebben elérhető a cég. A gördülékeny pályázati ügyintézés kétségtelenül fontos szempont.

De tényleg egy olyan városban van a legjobb helyen a kft., amelynek a helyi önkormányzat nem is tagja? Tényleg a Szabó rokonság cégbirodalmának is otthont adó irodaház a legoptimálisabb egy, a közpénzekből működtetett kft. számára, ami ráadásul pályázati források megszerzésében segíti a településeket?

A TOP-os pénzek körüli csúf botrányok kapcsán nem lenne érdemes kínosan ügyelni a látszatra, hogy fel se merüljön senki részéről a befolyásolás leghalványabb gyanúja sem? 

Eltérített források

Az uniós pénzek feletti politikai befolyásolás is felbukkan az úgynevezett Voldemort-ügyben. A vádlottak padján ül társaival együtt Mengyi Roland fideszes honatya, akik a vádirat szerint 2015 tavaszán elhatározták, hogy uniós források megszerzésére pályázatot íratnak ki szociális szövetkezeteknek, de a megnyert összeget teljesítés nélkül inkább zsebre teszik. Mengyi a vád szerint pénzért, “alkotmányos költség” felszámolásáért vállalta, hogy eljár a pályázatok kiírásáért. Titkos adatgyűjtés és nyomozás után buktak le Mengyiék. Tíz szövetkezet nevében – az érintett szervezetek vezetői nem tudtak a csalásról – pályáztak. Végül valamennyi pályázatuk eredménytelen volt. Mengyi tagadja bűnösségét. 

Az államtitkár akarta, az államtitkár elintézte

Szabó Zsolt kijárta 2016-ban, hogy Hatvan tankerületi központ legyen. Helyet is biztosított a kormánytisztviselőknek a konzervgyár és az egykori cukorgyár területén. A Népszabadság írt a fura költözésről.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a lap megkeresésére úgy reagált, hogy „az épület tulajdonosával, az Azimut Consulting Kft.-vel a megállapodás megkötése folyamatban van, ennek értelmében a tankerületi központot a bérleti díj fizetése nem, csak a működtetés költségei terhelik.” 

Az említett cég Stolczenberger Róbert érdekeltsége. A férfi Szabó államtitkár feleségének unokatestvére, aki szívesen veszi a helybeliek szerint a befolyásos rokon tanácsait, útmutatásait az üzleti döntéseknél.

Szabó a Radnóti téren

Az önkormányzati cégen kívül ezen a címen, a konzervgyár irodaépületében még számos Szabó rokonságához köthető társaság székhelye található. A hatvani konzervgyárat korábban üzemeltető Aranyfácán 1934 Konzervgyár Kft.-t 2014-ben számolták fel, a társaságot megszüntéig a Szabó érdekeltségében lévő ALT-OP Közgazdasági Tanácsadó és Eszközhasznosító Kft. tulajdonolta. Utóbbi cég székhelye is 2007-ig a Radnóti téren volt.

Offshore a paradicsomban

Aranyfácán Konzervgyár Kft. székhelye is itt van, Szabó második feleségének unokatestvére, a móri illetőségű Stolzenberger Róbert 2006 óta tisztségviselő, majd lassan egy évtizede ügyvezető a társaságnál. 

A konzervgyár tulajdonosi körében volt korábban a 2009-2012 között működő, végelszámolás alá került EQ INVESTMENTS Zártkörűen Működő Részvénytársaság is, amelynek egyedüli részvényese egy Seychelles-szigetekre bejegyzett cég, a Sage Solutions Corp. volt.

A megyei sajtó 2009-ben foglalkozott azzal, hogy a konzervgyár ismét tartozik a termelőknek. Szabó Zsolt is nyilatkozott akkor és azt mondta, minden beszállítót kifizettek és offshore sincs. 

Az EQ INVESTMENTS Zrt. székhelye Hatvan, Kossuth tér 16. I. em. 7. számra volt bejelentve. A zrt. vezetője, Szabó Zsolt egyik korábbi üzlettársa volt. Több Stolczenberger érdekeltség is erről a Kossuth téri címről tette át a székhelyét a konzervgyárhoz.

Rokoni összekacsintás 

Szintén ez a Kossuth téri ingatlan szolgált székhelyül 2003-tól szűk egy évig a Rogán Antal jobbkezeként ismertté vált, korábbi belvárosi alpolgármester tulajdonában lévő Azimut Consulting Kft.-nek. A cég ma már Stolczenberger Róberté egy másik cégén keresztül, és a székhelye is átkerült időközben a Radnóti tér 2. alá.

Az Azimut Kft. szerezte meg Szabó polgármestersége idején az egykori Cukorgyár területének jelentős részét. Úgy vásárolt Szabó feleségének unokatestvére ingatlanokat, hogy területei körbeölelik a város, Szabó polgármestersége idején elindított sport- és kulturális központépítés óriásprojektjét.

Magyarán, ha újabb nagy fejlesztéseket szeretne a város a torna- és jégcsarnoka mellé, akkor ahhoz az államtitkári rokonságtól kellene a környező építkezések miatt jelentősen felértékelődött ingatlant venni. Az ügy részleteiről itt olvashat.

Az Azimut főtevékenysége egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás, de adószakértés, könyvelés, épületépítési projekt szervezése is szerepel a profiljukban. 

Erdő, erdő, erdő

Szintén a Radnóti tér a székhelye a Meggyes Völgy Kft.-nek, ami ugyancsak Stolczenberger érdekeltség és előtte a Kossuth térre volt bejelentve. Az utóbbi időben erdészeti szolgáltatással foglalkozó cég tulajdonában van az a szuhai terület, ahová a férfi egy másik érdekeltsége, a Tasty Trade révén uniós forrásból építtetett egy panziót, ami – fogalmazzunk így – nemigen fogad vendégeket, legalábbis több sikertelen próbafoglalás is arra utal, hogy a panzió nem működik rendeltetésének megfelelően. Az ingatlant a Szabó tulajdonában lévő erdők ölelik körül. Szuhán 38 hektárnyi területe van az államtitkárnak.

Nagy fogás 

Ugyancsak a Radnóti téren talált „otthonra” az ÖKO-Plan Egyesület. A szervezet arról vált ismertté, hogy a Stolczenberger cégérdekeltségének tulajdonában lévő Cukorgyári-tó és környékének megújítására nyert uniós forrásokat. Az egyesületet 2014-ben alapították Szabó bizalmi köréhez sorolható személyek. A szervezetet jelenleg Siraky-Nagy Annamária vezeti, aki nemcsak az államtitkár szomszédja, hanem a helyiektől úgy tudjuk, hogy a politikus családjánál babysitter is volt. 

A 32 hektáros területből 20 hektárt érintett az uniós KEOP pályázat, amelyen három éve 149,9 milliót nyert az ÖKO-Plan Egyesület a tó és partjának természetfejlesztésére. Az összeget, 2015 novemberében kormányhatározatban, Szabó főnökének, Seszták Miklós fejlesztési miniszter előterjesztése után, további 36 millióval megnövelték.

Az államtitkár majorsága

Az önkormányzat – a Szabó-Hováth békeidőszak alatt – konzorciumi megállapodást kötött az egyesülettel. (Az erről szóló döntést később hatályon kívül helyezték.) Hatvan városa rendelkezett arról is, hogy a rendbetétel után a megfigyelőhelyek és ösvények mentén látogathatóvá teszik ezt a területet, sorompóval pedig elzárják azokat a kíméleti területeket, ahol nem kívánatos az ember jelenléte. Ám, a felújítás óta kerítés és biztonsági őr óvja a tavat. Szabó Zsolt 2015-ben földeket és tanyát vásárolt a közpénzből rehabilitált, rokonának egyik cégének tulajdonában lévő tó közvetlen szomszédságában.

Soha nem telik be a pohár?

Szabó Zsolt különösen szerencsés. Hiába az ő és családtagjai körüli ügyek sokasága, amelyeknek fontos tényezője a közpénz, mégsem veszítette el Orbán bizalmát.

Sőt, egyre magasabbra kapaszkodott. Az Aranyfácán-ügy után villámgyors politikai karriert építhetett. A botrányos minőségű hatvani beruházás után például a Boldog-Hatvan kerékpárút után is államtitkár lehetett. 

A pályázati források eltérítése ellenére ismét ő a kormánypártok képviselő-jelöltje. Sőt, nemrég még állami támogatással egy sportcsarnok építésére is kormányzati garanciát kapott Hatvan városa, amiről egy videoüzenetben dicsekedett el Szabó. Ennek volt ára is, közös fotóra kellett odaállnia Orbán mellé nagy ellenfelével, Horváth Richárddal. 

A kormányfő már korábban aggodalmát fejezte ki a hatvani háborúskodás miatt, mert attól tart, hogy az unió felfigyel a TOP-os pénzek körüli balhék miatt a forráselosztás és felhasználás sajátos rendszerére. Pénteken közölt olyan dokumentumokat a Magyar Nemzet, ami szerint Szabó és felesége offshore-számlákon 1,2 milliárd forintnak megfelelő dollárt parkoltathat. Az államtitkár perrel fenyegetőzik és tagad. Orbán Viktor nem reagált. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »