Elemzők szerint nem várhatóak előrehozott választások, de lehetnek változások a kormányban

Elemzők szerint nem várhatóak előrehozott választások, de lehetnek változások a kormányban

A koronavírus-járvány nemcsak a választópolgárok tűréshatárát teszi próbára, hanem a kormánykoalícióét is. A járvány kezelésében megmutatkozó különbségek a kormánypártok között már az első hetektől kezdve fennállnak.

A webnoviny.sk által megszólított politológusok és szociológusok többsége úgy véli, hogy nem várható előrehozott választás Szlovákiában. Néhányan azonban elképzelhetően tartanak bizonyos változásokat a kormányban.

Pavel Haulík, az MVK ügynökség szociológusa szerint idén biztosan nem lesznek előrehozott választások. Úgy gondolja azonban, hogy lehetnek cserék a kormányban, mi több, akár új kormánykoalíció is alakulhat. Ez azonban nem előrehozott választások alapján jönne létre.

Martin Slosiarik a Focus ügynökségből úgy látja, hogy egy előrehozott választás nagyon kockázatos lenne a kormánypártok számára.

„Az ésszerűség vélhetően felülkerekedne a belső problémákon. Nyilvánvaló, hogy a Sme rodina és a Za ľudí is veszélyeztetve lenne. Az OĽaNO úgyszintén lényegesen rosszabb eredményt érne el, mint a választásokon. Viszonylag talán csak az SaS jönne ki jól belőle,“

– értékelte a szociológus.

Hírdetés

Slosiarik szerint a járvány mindent áttematizál, és a választók is ennek filterén keresztül értékelik a kormányt.

„Ha az év végéig sikerül legyőzni a járványt, visszatérhetünk a megszokott gazdasági és szociális témákhoz. Újra a megszokott politika térhet vissza a jelenlegivel szemben,“ tette hozzá Slosiarik.

Grigorij Mesežnikov szintén nem számít előrehozott választásokra.

„A koalíció vitatkozik ugyan, de továbbra is 95 fős alkotmányos többséggel rendelkezik. Előrehozott választások csak a választási ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánytörvény meghozatalával lehetséges,“

– figyelmeztetett Mesežnikov.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »