Elemzők: Gyurcsány Ferenc vérszagot érez, Karácsony Gergely mindent elveszíthet

Elemzők: Gyurcsány Ferenc vérszagot érez, Karácsony Gergely mindent elveszíthet

Az őszi önkormányzati választáson hasonló részvételi arány várható, mint az EP-választáson – véli a Nézőpont Csoport vezetője. Mráz Ágoston Sámuel szerint lesznek olyan ellenzéki szavazók, akik Tarlós Istvánra voksolnak Budapesten. Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint viszont az lesz fontos, mit lépnek a bizonytalanok. Helyzetelemzés az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Szerintem a részvételi arány – megérzés alapján, mert pontos állítást most még nehéz tenni – hasonló lehet. Könnyen lehet, hogy ugyanazok szavaznak, akik május 26-án is – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Csoport vezetője.

Ellenzéki oldalon nagyon erős a választók mobilitása, tavasszal pártszimpátia és listavezető-szimpátia alapján adták le a voksukat, legyünk őszinték, tét nélkül;

a magyar választók nem érezték, hogy az EP-választás több lenne egy egyszerű küzdelemnél” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint fontos lesz a bizonytalan szavazók támogatásának megszerzése.

„Ha Budapestnél maradunk, az ellenzék az EP-választást az LMP és a Jobbik nélkül 46:41-re nyerte a Fidesszel szemben,

ez pedig fontos lehet az ellenzéki szavazók meggyőzése szempontjából, akik valamiért mégsem szavaznának Tarlós Istvánra.”

Mráz Ágoston Sámuel viszont épp úgy véli, lehet olyan ellenzéki szavazó, aki végül Tarlós Istvánra, a Fidesz jelöltjére voksol, de olyan nem nagyon, aki fideszes, és végül Karácsony Gergely mellett dönt.

„A személyiségnek nagyon nagy a szerepe,

a hivatalban lévő polgármestereknek ráadásul van egy bizonyos előnyük, mondhatnak elért eredményeket.”

Pulai András igazat adott abban Mráz Ágoston Sámuelnek, hogy lesznek olyan ellenzékiek, akik Tarlós Istvánra szavaznak, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Karácsony Gergelyre kevés a kormánypárti átszavazó. Viszont azt is mondja, hogy a jelenleg 4-6 százalékos támogatottsággal rendelkező Puzsér Róbertnek nem biztos, hogy érdemes elindulnia a főpolgármesteri posztért.

Hírdetés

„Ha éles választási helyzet alakul ki, még lehet, hogy ennél is kevesebbet kap Puzsér Róbert” – tette hozzá.

A Publicus Intézet ügyvezetője hozzátette:

a Fidesznek az lehet az érdeke, hogy több ellenzéki jelölt induljon a főpolgármesteri posztért.

A DK és a Momentum szavazói, akik az ellenzéki előválasztás első fordulójában Karácsony Gergelyt segítették, most nehéz helyzetbe kerültek – mondta Pulai András.

„Nekik meg kell hozniuk azt a döntést, hogy feladják-e korábbi véleményüket. Át kell gondolniuk, hogy van-e okuk erre, vagy pedig a politikailag zöld fülű, de a nagyon lelkesen és szimpatikusan beszélő momentumos jelöltre, esetleg a nagyon jól riposztozó, a tévében sokat látott Kálmán Olgára szavaznak. Tehát van egyfajta belső feszültség az ellenzéki szavazók nagy részében” – mutatott rá Pulai András.

Amikor ellenzéki együttműködés szükséges ahhoz, hogy a Fideszt meg tudják szorongatni vagy le tudják győzni, akkor a szavazóknak azt mondani, hogy most másik jelöltre voksoljanak, nem könnyű feladat – fogalmazott a Publicus Intézet ügyvezetője, hozzátéve, hogy

„a DK-szavazók 36 százaléka bizonytalan abban, hogy kire adja a voksát, negyedük Karácsony Gergelyre szavazna, 40 százalékuk Kálmán Olgára.”

Mráz Ágoston Sámuel szerint ugyanakkor ez az előválasztás nem csupán a három jelöltről szól.

„A politikai helyzet az, hogy Gyurcsány Ferenc vérszagot érez. A szocialista párt bukását látja. Régi tervét megvalósíthatónak érzi, a szocialista pártot felszámolja, integrálja. Nincs jó állapotban május 26. után az MSZP, tehát Gyurcsány Ferenc mindent elkövet azért, hogy saját jelöltjével még egy ütést bevigyen a szocialistáknak.

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, az elkötelezett DK-soknak nem lesz probléma a párt saját jelöltjére voksolni.

A Nézőpont Csoport vezetője úgy látja, hogy eltérő stratégiák küzdenek egymással: Karácsony Gergely abban érdekelt, hogy az előválasztás a személyiségek és a programok küzdelme legyen, és tiszteletre méltó erőfeszítéseket is tesz ezért. Bedobott számos olyan ötletet, amely az ellenzéki szavazók számára izgalmas lehet, akár a közlekedéspolitikában, akár az adóztatás ügyében. Kálmán Olga viszont azt szeretné, hogy gyors svunggal legyenek túl az egészen, és a május 26-i felhajtó erő vigye őt győzelemre – fogalmazott az elemző.

„Gondoljunk bele, ha Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltség után elbukja Zugló polgármesterségét, hiszen arról már megállapodott a szocialistákkal, hogy nem indul ott, majd a főpolgármester-jelölti ambícióját is, akkor az ő és a Párbeszéd jövője erőteljesen megkérdőjeleződik.”

Tehát nagyon nagy fennmaradási, egzisztenciális harcról is szó van – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezetője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »