Elemzők az utcai összecsapások után: megoldás kell a szociális bomba robbanásának elkerülésére

Elemzők az utcai összecsapások után: megoldás kell a szociális bomba robbanásának elkerülésére

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások ellenére az elmúlt hétvégén négy helyszínen is súlyos utcai összecsapások törtek ki az országban. A lapunk által az ügyben megszólaltatott elemzők szerint a kérdés az, hogy a társadalom, a hatóságok tudnak-e választ adni erre a kihívásra, vagy passzívan hagyják, hogy a megélhetésért való küzdelemben a gettóbeliek a törvénytelenség útját válasszák. A helyzet, legalábbis rövid és középtávon, a legkevésbé sem nevezhető megnyugtatónak.
Egyre szaporodnak az utcai összecsapások Romániában, hiába a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások. A szombati vajdahunyadi eset után, amikor egy ittas kerékpáros igazoltatása közben egy panelnegyedben a szomszédok kőzáporral futamították meg a rendőröket, vasárnap három – köztük egy erdélyi – helyszínen is elszabadultak az indulatok.

Délután a Brassó megyei Négyfaluban tört ki kisebb háború két csoport között,

a külvárosi utcában botokkal és fejszékkel felfegyverkezve estek egymásnak a felek, jórészt romák.

Hírdetés

Egy gépkocsi megpróbálta elgázolni az ellenfél „harcosait”, majd amikor ez nem sikerült, és az autó belerohant egy kerítésbe, megtámadták és szétverték. A csatatéri hangulat közepette a helyszínre érkező helyi rendőrök képtelenek voltak lecsillapítani az indulatokat, hiába próbálták kiemelni a hangadókat. A katasztrófát végül a nagy erőkkel kiérkező csendőrség és a rendőrség előzte meg, a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel szétválasztották a feleket, és tizennyolc embert állítottak elő kihallgatásra a felelősök közül. Közülük nyolcat őrizetbe vettek gyilkossági kísérlet és garázdaság gyanúja miatt.

Az esetről készült felvételt közzétevő Europol rendőrszakszervezet arra panaszkodik, hogy

ilyen helyzetben a rendőrök szinte védtelenek, hiszen ha a fegyverüket használják, és megsebesítenek valakit, akkor a „Facebook-deontológusok” kereszttüzébe kerülnek.

Hasonló jelenetek zajlottak vasárnap este Bukarest Rahova negyedében és Ploieşti-en is: mindkét helyszínen rend­őrök, csendőrök és kommandósok közbelépésére volt szükség a konfliktus lecsillapítására, Bukarestben még figyelmeztető lövéseket is le kellett adni.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »