Elemzők: A gyerekeknek az iskolában a helyük, de ma ez nem a legjobb ötlet

Elemzők: A gyerekeknek az iskolában a helyük, de ma ez nem a legjobb ötlet

A gyerekeknek az iskolában a helyük, de ma ez nem a legjobb ötlet – vélik a Dáta bez pátosu portál elemzői. Ezzel együtt felszólítják a kormányt, hogy hétfőtől zárja be az iskolákat.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az iskolák és óvodák korlátlan megnyitása minden igyekezet ellenére növelni fogja az emberek mobilitását. Úgy vélik, hogy tényleg csak azok számára kellene biztosítani a jelenléti oktatást, akiknek szülei a frontvonalban dolgoznak.

Az elemzők szerint ráadásul a nyitvatartott iskolákkal nő a gyerekek és idősek között a vírus terjedésének lehetősége, ami tovább növeli a kórházakra nehezedő nyomást. Figyelmeztetnek, hogy az iskolák kinyitása hatással lesz az új mutációk feltűnésének erősödésére is.

A Dáta bez pátosu elemzői azt javasolják a kormánynak, hogy minden diákot hagyjanak otthon két-három hétre. “Adjanak neki egy esélyt. A gyerekeknek az iskolában a helyük, de ma ez nem olyan jó ötlet” – mondják.

Rámutatnak arra, hogy a gyerekeken kívül azok szülei is az utcákon mozognak majd hétfőtől, ahogy több ezer tanár is.

Hírdetés

A legújabb intézkedések szerint, melyeket a kormány jóváhagyott, hétfőtől kinyithatnak az óvodák és az iskolák azok alsótagozatos osztályai azon gyerekek számára, akik szülei nem dolgozhatnak otthonról. Egyúttal érvényes, hogy legalább az egyik, a gyermekkel egy háztartásban élő szülőnek hét naposnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkeznie.

A gond ott kezdődik, hogy a kormány nem fejtette ki külön, hogy kik járhatnak óvodába, iskolába, az SaS-es oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling pedig döntésében úgy fogalmaz, hogy elsődlegesen azon diákok számára kell lehetővé tenni a jelenléti oktatást, akik szüleinek meg kell jelenniük munkahelyükön.

Ezt a döntést csak a fenntartó írhatja felül, ha úgy ítéli meg, hogy járványügyi szempontból veszélyes lenne az iskola részleges vagy teljes megnyitása.

Sok polgármester azonban a veszélyre és az egészségügyi miniszter, valamint a szakértők figyelmeztetéseire fittyet hányva inkább korlátlanul megnyitja a fennhatósága alá tartozó oktatási intézményeket. Ez önmagában érthető is lenne, hisz nagy a nyomás a dolgozó szülők részéről, ám lássuk be, hogy ha csak egy diák is van, akit szülője nem enged vissza a vírustól való félelmében az osztályába, úgy már a jelenléti és a távoktatást is egyidejűleg kell megoldaniuk a tanároknak.

A gyakorlat azt mutatja, hogy azok a szülők, akiknek gyerekei már most is járnak óvodába, iskolába, könnyebben döntenek úgy, hogy akár az óvodán, iskolán kívül is engedik együtt játszani a gyerekeket, miközben a szülők is kiélhetik beszélgetési vágyukat. Ekkor pedig sok esetben már nem kerülnek betartásra azok a szigorított járványügyi intézkedések, melyek jóformán tiltanák az érintkezést.

Körkép.sk/kpa


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »