Elemző: Politikai átrendeződés indult el Európában

Elemző: Politikai átrendeződés indult el Európában

Hamarosan kezdődik 2018, az országgyűlési választások éve. 2017-ben számos európai országban tartottak választásokat. Az elemző szerint egész Európában jobbra tolódás tapasztalható.

Egész Európában politikai átrendeződés indult el. Az összes választás meghatározó kérdése az Európát sújtó migrációs helyzet volt. Alapvetően jobbra tolódás, a radikalizálódás folyamata indult el – mondta Farkas Örs politikai elemző az M1 ma este című műsorában.

Hozzátette, hogy átalakultak a klasszikus bal – és jobboldali politikai terek,  és a baloldalt felváltották a magukat civilnek mondó közösségi politikai erők, és egyre nagyobb hangsúlyhoz jutott a sajtó. Magyarországon hasonló folyamatnak lehetünk szemtanúi, azzal a különbséggel, hogy a migráció kérdése már 2015 óta meghatározó téma – fűzte hozzá.

Kifejtette: mikor a Jobbik lekezdte a néppártiasodást, még szó nem volt migrációról. A pártnak érkezett egy szélsőjobboldalinak mondható téma, melyet könnyen meglovagolhattak volna, de rosszul időzítettek, a mostani folyamatok pedig csökkentették a népszerűségüket – fűzte hozzá az elemző.

Hírdetés

Farkas Örs arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány volt az utóbbi években egyedül, aki kormánypárti székből állt ki a migráció ellen és ütött meg radikálisabb hangokat; ez sehol máshol nem történt meg Európában. Az osztrák választásokon azok a pártok kaptak támogatást, akik ehhez hasonló retorikát alalmaztak – mondta.

Az elemző elmondta: Botka László távozásával a szocialista párt soha nem látott mélyrepülésbe kezdett. A Demokratikus Koalíció elkezdett kiépíteni egy olyan folyamatot, melyben már 2022-re készül oly módon, hogy a tárgyalásokat majd Gyurcsány Ferenc vezesse. A most kialakult együttműködésben az látszik, hogy a DK olyan mandátumokat szerzett, melyek jól nyerhető mandátumok, hiszen például Budapesten túlsúlyban vannak a Demokratikus Koalíció képviselői az MSZP-vel szemben.

A szakértő hangoztatta: 2017-ben az ellenzéki pártok kizárólag arról beszéltek, hogy a választásokra hogyan kell felkészülni. Ez azonban a választókat nem érdekli. Négy hónap alatt kell a folyton egymással zsörtölődő pártoknak olyan közös üzenetet kialakítani, melyet a választók elfogadnak, ám erre kicsi az esély. Ez az üzenet vélhetően a kormány leváltása lesz – fűzte hozzá Farkas Örs.

forrás: M1- Ma este / hirado.hu

The post Elemző: Politikai átrendeződés indult el Európában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »