Élelmiszerek, melyek szabályozzák vércukorszintünket

Élelmiszerek, melyek szabályozzák vércukorszintünket

A cukorbetegeknek, illetve cukorbetegségre hajlamosaknak fokozottan figyelniük kell a táplálkozásukra.

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten segíthetnek abban, hogy a vércukorszint minél jobban megközelítse az egészséges értékeket. Az alábbiakban ilyeneket mutatunk a care2.com gyűjtése alapján.

Almaecetet például érdemes minél többször használni, akár salátaöntetekhez, akár főzéshez, sőt, még a vizünkhöz keverve is. A Nutrition Reviews című orvosi szaklapban jelentek meg azok a kutatási eredmények, melyek szerint az almaecet rendszeres fogyasztása hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. Az áfonya is nagyon hasznos ebből a szempontból, sőt, még az inzulinérzékenységet is növeli. Emellett a kalóriatartalma sem magas, így még a szigorú diétán lévők is beilleszthetik az étrendjükbe.

Hírdetés

A fűszernövények közül különösen a koriandernek van jó hatása. Egy 2011-ben készült kutatás szerint az anyagcserével kapcsolatos betegségek esetén segíthet javítani a betegek állapotát. A fahéj vércukorszint-szabályozó hatása régóta ismert. Emellett a metabolikus szindróma tüneteit is segíthet enyhíteni – ametabolikus szindróma egy tünetegyüttes, amely a hasi zsírpárnák felhalmozódásából, magas vérnyomásból, magas koleszterin-, illetve trigliceridszintből, illetve magas glükózszintből áll, és gyakran az előfutára a cukorbetegségnek, a szívbetegségnek, és a stroke-nak is.

Fűszerezés terén még a gyömbér az, amellyel bátran lehetünk bőkezűek, mert egy tanulmány szerint a vér cukorszintjének, illetve a vér koleszterinszintjének szabályozásában is hatékony. Az már csak hab a tortán, hogy a gyömbér közismerten immunerősítő hatású is.

A friss kókusz nem csak finom, de kutatások szerint a vércukorszint szabályozásában is hatékony. A reggeli müzlinkbe is keverhetjük, de például ázsiai levesek, curryk alapanyaga is lehet, és már hazánkban is számos formában kapható, a reszeléktől a tejig.

A gyógyteák közül a gyermekláncfűnek, a csalánnak, illetve a máriatövisnek van jó hatása a vércukorszintre, pontosabban segít csökkenteni azt. Ha kúraszerűen tervezzük fogyasztani valamelyiket, arról érdemes lehet egyeztetni az orvosunkkal, mert a csalánnak például vízhajtó hatása is van – ugyanakkor az inzulinszintet például sikeresen csökkentheti.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »