Élelmiszeradomány Kovásznára

Élelmiszeradomány Kovásznára

Újabb adományszállítmányt juttatott célba a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE), ezúttal a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekotthon harmincnégy lakójának. A pénteken átadott, 1200 kg összsúlyú felajánlás burgonyából, murokból és hagymából állt. Adományozó farmerek: Kanyó Antal, Kiss Attila, Péter László és Tánczos Szabolcs.

Az átadáskor Kolozsi István, az otthon vezetője mondott köszönetet az ajándékért. „Köszönet a terményekért, ezek nagyon fontosak számunkra, komoly tartalékot jelentenek a télre. Nagyra értékeljük az adományozó gazdák nagylelkűségét, az adománygyűjtők munkáját is” – hangoztatta Kolozsi. Azt is elmondta: a pityóka különösen jól jön, hiszen a gyermekek kedvence – elemisektől egyetemistáig – a pityókatokány.

Jeszenovics Károly alpolgármester a város nevében is köszönte a felajánlást. Elmondta, a városháza is segíti az otthont, főként tűzifát szállítanak ide. Kihangsúlyozta: a gyermekotthon lakóiból verbuválódott együttesek nagy szerepet vállalnak a város közösségi életében. Ott vannak minden rendezvényen, zenével, énekkel, versekkel járulnak hozzá a történésekhez.

Könczei Csaba képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja az adakozó gazdák hozzáállását méltatta. Meglepően nagylelkűek a termelők, az adományok mennyisége nem függ sem a termés mennyiségétől, sem piaci árától, minden évben összeadják a segélyt. A jó szándékot az is mutatja, hogy mindig a legjobb minőségű termények kerülnek az adományba – mondta Könczei.

Hírdetés

Ifj. Orbán Miklós, az SZGE Kovászna megyei alelnöke a gyűjtés kezdetét elevenítette fel. Három-négy évvel ezelőtt kezdődött a gyűjtés, első körben barátok voltak felkérve adományozásra. Nem gondolta volna, hogy a kezdeményezés kiteljesedik, sok farmer csatlakozik hozzá. Azt sem látták előre, hogy a lendület évről évre felível. A jóakarat vezérli tovább az adakozó gazdákat – összegzett Orbán.

Az átadáson jelen volt Thiesz János polgármesteri tanácsos, a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend képviseletében elmondta: ugyancsak nagyra értékelik az otthonban zajló nevelést, az otthonlakók közösségi szerepvállalását. A hagyomány szerint a lovagok évente kétszer biztosan ellátogatnak az otthonba. Tavasszal pityókatokánnyal, ősszel babgulyással kedveskednek a lakóknak, de lehetőség szerint más utakon is segítik az itt lakókat – számolt be Thiesz.

Az SZGE eddig mintegy 23 ezer kilogramm terményt gyűjtött össze háromszéki gazdáktól, juttatott el gyermek- és idősotthonokba, szórványkollégiumok menzáira, más rászorulóknak is.

A közeljövőben háromszéki öregotthonoknak fognak átadni adományokat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »