Elektronikus személyi igazolvány – Másfélmillió állampolgár veszélyeztetett

Elektronikus személyi igazolvány – Másfélmillió állampolgár veszélyeztetett

POZSONY. Személyazonossági igazolványok tízezreinek tulajdonosai veszélyeztetettek az igazolvány sebezhetõsége által. Egy jól felszerelt támadó ugyanis képes lehet az elektronikus aláírás eltulajdonítására, amellyel nem kevés kárt és bosszúságot okozhat a személyi igazolvány tulajdonosának.

A hibára egy cseh-szlovák csapat derített fényt. A minisztérium már tud a problémáról.

A chippel ellátott elektronikus személyazonossági igazolványok komoly hibával rendelkeznek. Fõként azok, amelyek a személyi igazolvány tulajdonosának elektronikus aláírását is tartalmazzák. Amint az ugyanis kiderült, egy megfelelõ mûszaki eszközökkel és szakmai tudással felvértezett támadó eltulajdoníthatja az említett elektronikus aláírást, amivel nem kevés kárt és bosszúságot okozhat a személyi igazolvány tényleges tulajdonosának.

Az így eltulajdonított elektronikus aláírás aztán már egy sor mûvelet során használható fel, mint például ingatlan átruházás, végrehajtás, bírósági beadványok benyújtása, cégjegyzékbe történõ bejegyzés – számol be róla a dsl.sk portál. Komolyabb számítástechnikai eszközök és mintegy 20-40 ezer dollárnyi összeg ellenében a támadó néhány órán vagy napon belül képes lehetne feltörni az igazolványt.

Szlovákiában másfél millió chippel ellátott elektronikus személyi igazolvány van forgalomban. Ezek között is az elektronikus aláírást tartalmazók a legsebezhetõbbek. Utóbbiakból néhány tízezret adtak ki az országban. A problémára a legjobb ellenszer, ha az ilyen személyazonossági igazolvánnyal rendelkezõ személy a probléma kiküszöböléséig semmit sem ír alá. A probléma nem kizárólag szlovákiai, hanem világszerte emberek milliói érintettek általa.

Hírdetés

¼ubor Illek, a Slovensko.digital csoport informatikai szakemberekbõl álló csapatának tagja elmondta, jelentõs problémáról van szó. De vajon, hogyan védekezhetünk vele szemben? „A felhasználó számára a legjobb védekezési stratégiai a vonatkozó aláírási tanúsítvány visszavonása" – ajánlotta a szakember.

Ondrej Macko, a Touchit.sk portál munkatársa szerint az ember úgy védekezhet, ha a kódját megjegyzi, amelyet sehova és semmikor nem jegyzünk fel. „A biztonsági Védelmi Kódot (BOK) memorizálni kell. Azt még a családtagok elõtt sem fedném fel, ugyanis képesek lehetnének arra, hogy például eladják a házát” – mondta a Topky.sk-nak a szakember.

Elméletben a szaktárca másfél millió személyi igazolvány cseréjével megoldhatná a problémát. Macko azt sem érti, hogy a belügyminisztérium eddig miért nem foglalkozott a probléma megoldásával, ha közben állítólag már június óta tudott róla.

A minisztérium közölte, dolgozik a probléma megoldásán. „Intézkedéseket teszünk a felszámolására” – fogalmazott a szaktárca.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »