„Elegünk van magunkból! Takarodjunk haza!”

„Elegünk van magunkból! Takarodjunk haza!”

Akárhogy is, ez a fordítottja a CÖF-ös felvonulásnak – jutott eszembe, miközben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt békemenetére tartottam az üres Andrássy úton. Ők ugyanis hátul feszítettek ki egy nagy molinót, s előtte gyülekeztek az emberek. Végül mégsem rükvercben indult el a menet, hanem előre, és egy másik molinó mögött, amire az volt írva: „A molinó minden előtt!”. És tényleg.

Ha Rákay Philip volnék, azt mondanám, milliók voltak az Oktogonnál, de nem vagyok, ezért csak annyit mondok, több ezren. „Az ENSZ a saját országában intézkedjen!” – követelték a vonulók, akik közt több korosztály képviseltette magát: gyerekek, felnőttek és idősek.

http://mno.hu/

Indulás előtt Kovács Gergely pártelnök köszöntötte a másik Békemenet résztvevőit, majd felolvasta a kutyapárt 12 pontját. Köztük azt, hogy: „Kívánjuk a cenzúra szabadságát és a sajtó eltörlését!”, „az űrbéli viszonyok rendezését”, meg hogy „Több értelmiségi foglyot a börtönökbe”! A követeléseket hatalmas ováció fogadta. „Rend, szolgaság, egyformaság! Éljen a kormány!” – zárta beszédét Kovács Gergely, a nép pedig azt kántálta, hogy „Az ENSZ menjen haza!”

Aztán végül felcsendült „A párttal, a néppel egy az utunk”, vagyis az Internacionálé, amit a tömeg jelnek vélt, és elindult a Blaha Lujza tér felé. Akkora volt a sokadalom, hogy a végén állva nehéz volt megmondani, megmozdult-e az első sor. A vidám hangulatú vonulás során pesszimista hangok is hallatszottak: a mellettem sétáló pár szerint vidékre nem fog eljutni a demonstráció híre.

Rengeteg feliraton szerepelt Orbán Viktor milliárdossá vált veje, Tiborcz István, még ha nem is név szerint. Az egyik kedvencem az „Alkalom szüli a tol-vejt” volt.

http://mno.hu/

A felszínen rendkívül jó hangulat, de ahogy mind több emberrel szót váltottam, azért kiderült, röhögnek ugyan, de leginkább kínjukban. „Nézem a híreket – mondta egy telefonos kutyapárti mellettem, a képernyőt böködve – tudod, az a legdurvább, hogy amik itt elhangzanak, azok ott is, csak ott véresen komolyan gondolják, itt meg viccesnek. Gyászosan, szánalmasan, szívszorítóan viccesnek – tette hozzá.

Hírdetés

Mire a Blaha Lujza térre értünk, rengeteg kutyabőrbe bújt imperialista ügynököt fedeztem fel a tömegben: feltűnt ugyanis, hogy csak egy farkuk van. Egyébként itt volt Soros is: egy kis foltos törpemalac, délcegen lépdelt a gazdája mellett, ha éppen nem ölben vitték.

Az eső hol zuhogott, hol elállt, de ez nem szegte kedvét senkinek, hiszen „1848. március 15-én is esett az eső” – emlékeztetett egy töritanár külsejű szimpatizáns. Közben jött a hír, hogy a másik békemeneten erőteljesen megütötték a bordáját lapunk tudósítójának, Unyatyinszki Györgynek. És hogy meg is rángatták. „BÉKE-menet, érted?!” – mondta a tanár úr. A helyzet abszurditását csak fokozta, hogy miközben teljes útzár mellett hömpölygött a tömeg, néhányan konokul álltak a megállókban, villamosra, buszra várva.

http://mno.hu/

„Je Suis Rénszarvas” – olvastam egy újabb táblán, közben a menet az Uránia Filmszínházhoz ért és meg is állt. Újabb beszédek hangzottak el, felszólalt az MKKP 6. kerületi jelöltje, Döme Zsuzsa, aki többek közt azt mondta, a politika nem a nőknek való, egyszersmind arra buzdítja a megjelent lányokat, asszonyokat, hogy menjenek haza és főzzenek vacsorát az uruknak.

Jó hírek is érkeztek, még ha nem is igazak: Orosházán megszületett a 23. békemenet-bébi, valamint a szpíker azt is bemondta, hogy a hivatalos adatok szerint 8 millióan vagyunk itt a menetben.

Hála istennek szót kapott a Mikulás is – így végre kicsit feledni tudtuk a másik BÉKE-meneten történt erőszakos jeleneteket -, azt ígérte, hogy Semjén Zsolt mostantól csak virgácsot kap, és azt is megtudtuk tőle, hogy minden sikeres Mikulás mögött ott van néhány krampusz. Utóbbi szót egy liberális álértelmiségi campusnak értette a közelemben, és rögtön a CEU-ról kezdett beszélni. De szerencsére megint a közelünkbe ért a megafonos ember, maga is menetes („Békemenetet a csavarokra!”), aki ezt kiabálta: „Elegünk van magunkból! Takarodjunk haza!”

„LED-en világosság!” – hirdette egy fényes transzparens, és hamarosan lett is, nem csak az utcákon, de a fejekben is. Amikor a menet eleje elérte az Erzsébet teret, a vége még valahol az Astorián túl menetelt. Majd beérkeztek ők is és végre egy emberként tudtuk meg a kétfarkú szónokoktól, hogy nincs szükség több választásra. Mert az csak megoszt bennünket. Ugyanakkor „A magyarok döntöttek: a demokráciának mennie kell!”

„Ha a fejeteket az ég felé emelitek, ígérem, nem marad szem szárazon” – jósolta az egyik szónok, ám az égiek kifogták a szelet a vitorlájából, illetve a vizet a felhőjéből, mert az eső közben elállt. A jelenlévők ezek után hadat üzentek az ENSZ-nek, majd Kovács Gergely pártelnök közölte, minden jelenlévőnek jár az 5000 forint, amit hétfőtől a Fidesz-irodákban lehet átvenni.

A búcsúbeszédet Mátyás király mondta, felvételről. Azt állította, ő is itt van az Erzsébet téren, csak álruhában. A király egyebek közt adóemelést szorgalmazott és „Éljen az igazság!” felkiáltással búcsúzott az egybegyűltektől.  Sokan nem mentek haza, hanem az ismét lejátszott Internacionálé taktusaira lépdelve átvonultak a diákok Operánál szervezett tüntetésére.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »