Elegük van az állandó veszélyből – védelmet kérnek a BKV sofőrjei

MTI nyomán

Védelmet kér  a BKV-sofőrök számára az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), vezetőfülkéket és kamerarendszert tartanak szükségesnek a járművezetők elleni támadások megakadályozása érdekében.

A szakszervezet szerint a BKK az európai trendekre hivatkozva nem hajlandó átalakítani a nyitott vezetőüléseket, pedig a magyar utazási kultúra a lehető legbiztonságosabb kialakítást indokolja.

Ugyanis a városi közlekedésben kialakult feszültséget a sofőrök érzik meg elsőként, az utasok elégedetlenségükben gyakran durván szidalmazzák, fenyegetik a járművezetőket – írta az EKSZ.

Sok esetben az is előfordul, hogy a buszsofőr ugyan észrevesz egy bűncselekményt – zsebelést, rablást, bántalmazást – a buszon, azonban nem mer közbelépni, mivel félti testi épségét. A segítség pedig még hosszú percek, mire egyáltalán megérkezhet.

A fülke nélküli járművek a vagyonvédelem szempontjából sem biztonságosak, mivel a járművezető nem tudja elzárni sem a kötelezően ráerőltetett jegykészletet az aznapi bevétellel, sem pedig személyes értéktárgyait  – áll a közleményben.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet jelezte: amennyiben a BKK nem talál mielőbb megoldást, a munkavédelmi hatósághoz fordul.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »