Elégedetlenség támogatás után

Elégedetlenség támogatás után

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) kapott információ szerint országos szinten 9888 gazda támogatási kérelmét hagyták jóvá a május 6-i, 61. számú sürgősségi rendelet által előírt, az agrár-élelmiszeriparban érdekelt vállalkozások 5000 eurós állami támogatása esetében. A finanszírozási szerződéseket már alá is írták. 

A 2022/61-es sürgősségi kormányrendelet előírása szerint legtöbb 5000 euró vissza nem térítendő támogatást igényelhettek az agrár-élelmiszeriparban vállalkozó cégek.

Hírdetés

A mikrogrant típusú állami támogatásra legtöbb tízezer pályázatot fogadtak el, összességében 9888 kérés alapján kötöttek finanszírozási szerződést. Az aláírt szerződések összértéke 49,44 millió euró. Tízezer pályázó kaphatott volna támogatást, de sokan visszaléptek, nem írták alá a szerződést. Nem továbbították időben a szükséges iratokat – közölte az APIA. A támogatást 4,949 lej/euró árfolyamon kapják meg a nyertesek.

Az agroinfo.ro szerint a támogatási összegből mintegy félmillió euró maradt felhasználatlanul. A weboldal azt írja, sokan elégedetlenek a támogatás odaítélésének módjával, amiért az azóta lemondott Chesnoiu agrárminisztert hibáztatják, ugyanakkor a pályázatíró cégeket is okolják. 

 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »