Elég nagy gond van a kávéval, a rizzsel és a tojással

Elég nagy gond van a kávéval, a rizzsel és a tojással

Nyitókép: SITA

Egyre többféle káros anyagot mutatnak ki az emberi szervezetben. Egy új kutatásból kiderült, a várandós kismamáknak jobb elkerülni a fehér rizst, a kávét és a tojást, ugyanis ezek az élelmiszerek eléggé szennyezettek az örök vegyi anyagokként is emlegetett műanyagokkal, és sajnos az anyatejbe és az anyai plazmába is bekerülhetnek.

Ott pedig rákhoz, születési rendellenességekhez, májbetegségekhez, pajzsmirigybetegségekhez, a spermiumok számának zuhanásához és számos egyéb súlyos egészségügyi problémához kapcsolódnak, olvasható a HVG cikkében. És sajnos egyre több módon kerülnek be az emberbe, egyre több élelmiszer közvetítésével.

3000 várandós nő vizsgálatára terjedt ki a kutatás

Egy, a magasabb PFAS-tartalmú élelmiszerek azonosításával foglalkozó kutatás 3000 várandós nő vizsgálata után ijesztő eredményre jutott, több mérgező vegyszert mutattak ki azoknak a mamáknak az anyatejében, akik több fehér rizst, kávét, tojást és tenger gyümölcseit fogyasztanak. De egy pillanatig se lélegezzen fel az, aki a vöröshúsra esküszik, a szakemberek ugyanis azt is megállapították, hogy összefüggés van a PFOS-szint (a PFOS az egyik legveszélyesebb PFA-anyag) és a vöröshús-fogyasztás között.

Hírdetés

Az ilyen örök vegyi anyagok számos úton szennyezhetik az élelmiszereket. A rizs esetében a kutatók azt gyanítják, hogy szennyezett talajból vagy mezőgazdasági vízből származnak. A tapadásmentes edények is gyakran tartalmaznak vegyszereket, de persze a rizs főzéséhez használt vízben is lehetnek ilyen anyagok.

A főzéshet használt víz is ludas lehet

A kutatók azt találták, hogy a háztáji csirkék tojásaiban magasabb a PFAS szint, ami Megan Romano vezető kutató szerint a csirkék etetésére használt anyagokkal magyarázható, illetve azzal, hogy a szennyezett szennyvíziszappal, amelyet a műtrágya olcsó alternatívájaként használnak, szennyezheti a talajt, amelyből a csirkék táplálkoznak. A kávé esetében a kávébab, a főzéshez használt víz vagy a szennyezett talaj lehet a ludas. A korábbi kutatások azt is megállapították, hogy a kávészűrőket gyakran PFA-anyagokkal kezelik, és a papírpoharak vagy más élelmiszer-csomagolások is gyakran tartalmazzák a vegyszereket. Időközben a tenger gyümölcseiről is kiderült, hogy örök vegyi anyagokkal szennyezettek, mivel annyira elterjedt a vízszennyezés.

A kutatásvezető egyfajta megoldást is javasol. Azt találták ugyanis, hogy a gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonában és több élelmi rostban gazdag étrendek bizonyos PFA-anyagok alacsonyabb szintjéhez kapcsolódnak, azaz a változatos étrend, és az egyetlen fehérjeforrás túlzott bevitelének elkerülése is előnyös lehet. Ez nemcsak az örök vegyi anyagoknak való kitettséget csökkentheti, hanem más, az élelmiszerekben előforduló és a szervezetbe kerülő szennyeződéseket is.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »