Eldurvult a harc a vakcinákért Dánia és Svédország között

Eldurvult a harc a vakcinákért Dánia és Svédország között

Míg az EU vezetői az akadozó vakcinaellátásról és a lassú engedélyezési folyamatról vitáznak, addig szintet lépett az oltásokért folytatott harc: Dánia eddig is tört Svédország orra alá borsot a határlezárással – ami az áruszállítást eddig nem érintette –, de most „biológiai hadviselésbe” kezdett.

Hiába várják pénteken a déli Blekinge, Kronoberg, valamint Stockholm és az északi Norrbotten megyékben az új fecskendőszállítmányt, egy része egyelőre biztos nem érkezik meg. Nem elég, hogy az amerikai gyártó, a Pfizer által bejelentett kapacitáscsökkentés miatt a héten 15-20 százalékkal kevesebb vakcina érkezik Svédországba, csütörtök este a dán hatóságok több olyan teherautót is feltartóztattak a svéd határon, amelyek a Covid-19-oltáshoz szükséges fecskendőket, tűket, kanülöket és egyéb eszközöket szállítottak.

Hírdetés

Míg tavasszal maszkból és lélegeztetőgépből volt kevés, most az oltáshoz szükséges felszerelésért megy a harc – a jelek szerint Dánia ebbe keményen bele is állt. Egyelőre csak néhány tízezer ember oltanak be hetente Svédországban, de márciusra már tömeges oltásokat tervez a svéd kormány. Ha a fenti helyzet nem oldódik meg, akkor Svédországot komolyan fogja érinteni az Európa felől érkező szállítmányok elakadása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »