Eldurvulhat a brüsszeli vita

Eldurvulhat a brüsszeli vita

A választások után is folytatódik – sőt egyes vélemények szerint tovább durvul majd – a Magyarországgal kapcsolatos vita Brüsszelben. Még mindig téma az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárás, amit sokan az unió „atomfegyvereként” emlegetnek. A magyar jogállamiságról szóló jelentést csütörtökön tárgyalja az Európai Parlament LIBE bizottsága. A Fidesz frakcióvezetője szerint „bosszúra” készülnek Brüsszelben.

Judith Sargentitni zöldpárti képviselő mutatja be csütörtökön a Magyarországról szóló jelentését az Európai Parlament LIBE bizottságában. Kiszivárgott információk szerint a holland politikus a magyarországi korrupciós helyzetet bírálja majd, és az uniós kohéziós pénzek felfüggesztését javasolhatja. A készülő jelentéshez az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága különvéleményt is csatolt. Szerintük Magyarországon súlyosan sérülnek az uniós alapértékek.

Az Európai Parlament 2017 májusában döntött arról, hogy készüljön különjelentés a magyar jogállamiságról. Az uniós törvényhozás a baloldali és a liberális frakciók javaslatára tűzte napirendre a kezdeményezést. A Sargentini-jelentés eredményeképp akár megindulhat Magyarországgal szemben a végső esetben szavazatmegvonással járó hetes cikkely szerinti eljárás.

Judith Sargentini az Európai Parlamentben a bevándorlás egyik legelszántabb szószólójának számít. Egy korábbi Twitter-bejegyzésében arról is vallott: tíz éve működik együtt Soros György alapítványaival – mint írta – eredményesen.

Megtalálták a bűnbakot 

Az M1 brüsszeli tudósítója szerint a politikai nyilatkozatokból egyértelmű, hogy az európai liberálisoknál és a baloldali pártoknál csalódást okozott a Fidesz elsöprő győzelme. Megtalálták a bűnbakot, az Európai Néppárt személyében, amely kiállt a magyar kormánypártok mellett. Az európai baloldal pedig nagy nyomást gyakorol rájuk, hogy zárják ki a Fideszt.

A tudósító szerint sok minden meghúzódik a háttérben, nemcsak a magyar pártpolitika, hanem az is, hogy jövőre európai választások lesznek, és a magyar választás Európai Uniós kampánytémává válhat. Hozzátette: sokan tartanak attól, hogy a magyar választások hatása megrendítheti a hagyományos politikai pártokat. Elemzők szerint a 2004 óta csatlakozott új tagállamok megerősödhetnek és kialakulhat egy újfajta hatalmi egyensúly Európában – fogalmazott a tudósító.

Hírdetés

„Egy bosszúhadjárat kezdete”

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az M1-nek azt nyilatkozta: Brüsszel bosszúhadjáratot indít Magyarország ellen. Véleménye szerint a Sargentini-jelentés elkészítésének két oka van: „Az egyik a magyar migrációs politika, amely következetesen elutasítja a bevándorlást, a másik pedig a választópolgárokkal szembeni bosszú, akik egyértelműen és világosan kiálltak a jelenlegi polgári kormány mellett a választáson” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A bírálatok egy része ködszurkálás a szakértő szerint

Hatalmas legitimációt ad a kormánynak az Európai Parlamenttel szemben is, hogy április 8-án sok ember ment el szavazni, és hogy történetének talán legjobb eredményét érte el a Fidesz–KDNP szövetség – nyilatkozta Kovács István a Sargentini-jelentés kapcsán az M1-nek. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arról beszélt: ez nem biztos, hogy elmondható azokról, akik csütörtökön az Európai Parlamentben a magyar kormányt készülnek bírálni.

Kovács István a jövőre esedékes európai parlamenti választás kapcsán hangsúlyozta: Ezek a képviselők, akik most bírálják – többek között bevándorlás politikája miatt – Magyarországot, valószínűleg 2019-ben már nem lesznek tagjai az új uniós törvényhozásnak.

hirado.hu

The post Eldurvulhat a brüsszeli vita appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »