Eldőlt, milyen lehet az utóbbi évek legnagyobb magyar városfejlesztése – látványtervek

Eldőlt, milyen lehet az utóbbi évek legnagyobb magyar városfejlesztése – látványtervek

A norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatát. A program Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztése lesz.

A városfejlesztési programban egy csaknem 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt egyetemváros épül, valamint alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg – hangsúlyozta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. A tervpályázat bírálóbizottságának elnöke hangsúlyozta: sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrémpark – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak.
„Az elmúlt 20 évből teljesen világosan kirajzolódik, dél felé nő a város. Egyszerre van tér és közlekedési infrastruktúra. Ezt a trendet vettük tudomásul. Dél-Pest és Észak-Csepel a város aranytartaléka”
– jelentette ki Fürjes Balázs.

Hírdetés

Ma ez a terület „mentálisan kívül esik” a városon, pedig mindössze öt kilométerre található a központi Deák Ferenc tértől, ahonnan autóval tíz-harminc, közösségi közlekedéssel tizenöt-húsz perc utazással elérhető – tette hozzá.

A kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

„A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába. A célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek.
Az első díjat a – többek között – a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, közösen a Verkehrsingenieure Besch und Partner nevű vállalattal.
A tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult.

A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 – hazai és külföldi – pályamű érkezett, amelyek közül hetet vettek meg, és további háromnak dobogós helyezést osztottak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »